Skip to content
București

Subiect grav, aproape uitat. Ștefănel Marin disecă problema spitalului municipal EXCLUSIV

tolo.ro

Redacția PSnews.ro vă readuce în atenție un subiect grav, care riscă să iasă de pe agenda publică: situația proiectului privind spitalul municipal din Capitală.

Dacă săptămânile trecute v-am prezentat explicațiile a doi lideri politici bucureșteni din zona PNL-USR (Cristian Bușoi, respectiv Roxana Wring), de data aceasta am stat de vorbă marți cu o figură proeminentă a PMP-iștilor din Capitală – l-am numit pe fostul primar general interimar Ștefănel Marin, în prezent consilier local la Sectorul 4.

CITIȚI ȘI: Bușoi desființează în 4 pași „manipulările” lui Firea privind spitalul municipal

Spre deosebire de opoziția vehementă a tandemului Bușoi-Wring (cei doi reclamând lipsa de transparență a edilului PSD Gabriela Firea în legătură cu proiectul), omul lui Traian Băsescu a adoptat o poziție nuanțată, evidențiind necesitatea spitalului și subliniind faptul că mărul discordiei (respectiv destinația terenului unde ar urma să fie ridicată unitatea medicală) poate fi înlăturat prin votul a două treimi dintre membrii Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

CITIȚI ȘI: Roxana Wring demontează „manipularea” PSD-ALDE: Nu s-a votat Spitalul Municipal! EXCLUSIV

„Ca prioritate generală, cred că din partea oricărui partid (indiferent că se află în opoziție sau la putere) construirea unui spital nu poate să fie decât un plus pentru tot ceea ce înseamnă municipiul București sau cetățenii – indiferent de aleșii pe care îi votează cetățenii. Dar mai departe, dacă punctual problema a fost legată de teren, eu sunt convins că orice proiect de pe ordinea de zi care este supus dezbaterii publice se bucură – cel puțin într-o primă fază – de prezumția de legalitate. Deci îl luăm ca fiind legal. Or, destinația acestui teren poate fi schimbată așa cum spune legea (cu votul a două treimi dintre consilieri). Având în vedere faptul că este un teren al municipalității, el – prin votul aleșilor locali privind oportunitatea – poate fi utilizat la scopul care este solicitat de către primar (în cazul de față, cel de spital general).

Sincer (cu tot respectul pentru cei de la PNL și USR), eu cred că, înainte de orice bătălie politică, acel proiect ar fi trebuit să primească votul în unanimitate al tuturor consilierilor, a declarat Ștefănel Dan Marin pentru PSnews.ro.

Confruntat cu argumentele PNL-USR legate de faptul că Gabriela Firea a introdus în ultima clipă diverse argumente legate de terenul pentru spital (argumente ce NU se regăseau în expunerea de motive) și că opoziția se teme ca nu cumva terenul RATB din Pipera să aibă o miză imobiliară pentru Florentin Pandele (edilul din Voluntari), Ștefănel Marin a mers pe aceeași linie pacifistă: „Știți că în general am o abordare destul de pragmatică asupra tuturor proiectelor care vin în special din partea Voluntariului (ca să fiu foarte direct), dar revenim la utilitatea și destinația terenului municipalității. Acel teren este al municipalității; lui nu-i putea fi schimbată destinația decât prin votul consilierilor generali. Nu cred că, în situația dată, pe acel teren cineva s-ar fi gândit la o altă destinație față de cea solicitată”.

Pe de altă parte, Ștefănel Marin a recunoscut că Pipera dispune de o infrastructură rutieră precară, nepotrivită pentru situațiile de urgență cu care ar urma să se confrunte spitalul. În aceste condiții, Marin a pledat pentru amplasarea unității medicale în zona de sud a Bucureștilor.

„Dacă vorbim despre infrastructura zonei de nord (sau mai bine zis a zonei adiacente cartierului Pipera), da, sunt de acord că nu există infrasatructura necesară și mai ales destinată tuturor locuitorilor municipiului București. Am specificat în urmă cu câteva luni de zile că personal aș fi ales o zonă de sud a Bucureștiului (adiacentă sectoarelor 5 sau 6), pentru că pe partea de infrastructură stăm relativ mai bine în sudul orașului față de aglomerația de pe Șoseaua Petricani (până la urmă, toate mașinile se îndreaptă către DN 1). Și cred eu că spitalul ar fi deservit mult mai bine și utilitatea lui ar fi fost mult mai bună pe partea de sud. Dar repet: asta ține de oportunitatea pe care o stabilesc consilierii generali.

Ca să revenim pe proiectul care nu a fost votat: în esență, cred că această propunere la un moment dat (fie că este vorba de terenul respectiv sau de altul) va trebui să fie urgentată și votată, pentru că altfel s-ar putea ca, în goana noastră după voturile (fie ale celor nehotărâți, fie ale celorlalți), să pierdem cu toții”, a încheiat Marin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *