Skip to content
Societate

Subofiţer de la ISU, condamnat la cinci ani de închisoare după ce a fost prins când cerea mită ca să nu amendeze o firmă pentru nereguli privind prevenirea incendiilor

accentmedia.ro

Un subofiţer de la ISU Dâmboviţa a fost condamnat de Tribunalul Militar Bucureşti la cinci ani de închisoare pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant când i-a cerut unui denunţător 5.000 de lei pentru a nu amenda o firmă pentru nereguli privind prevenirea şi stingerea incendiilor. Ulterior, a fost identificat un alt denunţător de la care subofiţerul primise bani, în urma unor controale. Decizia magistraţilor nu este definitivă, scrie news.ro.

Magistraţii Tribunalului Militar Bucureşti l-au condamnat, în 21 ianuarie, pe Dan Tiţa, plt.adj.şef în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa, aflat în arest la domiciliu, la cinci ani de închisoare, au anunţat, joi, reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie – SJA Dâmboviţa.

În plus, el a primit o pedeapsă în cuantum de 200 de zile-amendă, fixându-se cuantumul unei zile-amendă la suma de 60 lei. Pe lângă pedeapsa principală rezultantă a închisorii, inculpatului i s-a aplicat pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita orice activităţi care presupun executarea de controale privind aplicarea normelor legale, eliberarea de autorizaţii, avize, atestate, permise ori documente similare, necesare desfăşurării unor activităţi, constatarea şi/sau sancţionarea contravenţiilor, precum şi a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit. a), b), d), h), j) şi k) Cod penal, pe o perioadă de 4 (patru) ani.

Totodată, inculpatului i s-a aplicat pedeapsa complementară a degradării militare.

Hotărârea nu este definitivă.

Dan Tiţa a fost trimis în judecată, în 11 octombrie 2019, de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, pentru luare de mită.

Mai exact, în 26 septembrie 2019, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Dâmboviţa, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, l-au prins în flagrant pe subofiţer în timp ce pretindea de la un denunţător suma de 5.000 de lei, din care a primit efectiv 1.000 de lei, pentru a nu lua măsurile legale în legătură cu nereguli constatate pe linie de P.S.I. la o societate comercială şi pentru a nu amenda societatea cu 50.000 de lei.

La acel moment, asupra subofiţerului a fost găsită suma totală de 6.000 lei, între care şi banii primiţi cu titlu de mită.

Ulterior, a mai fost identificat un denunţător, de la care subofiţerul a solicitat şi a primit sumele de 5.000 lei, respectiv 1.000 lei, cu ocazia efectuării a trei controale la societatea comercială ce îi aparţine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *