„Substanțele chimice periculoase” descoperite în apa minerală din mai multe țări europene

Sursă foto: Freepik

Pentru prima dată, cercetătorii au descoperit că apa minerală din mai multe țări europene conține TFA, o substanță periculoasă din grupul PFAS, cunoscută și ca „chimicale pentru totdeauna”. Aceste substanțe sunt rezistente în mediu și nu se descompun ușor, fiind găsite în apă, sol și organisme vii. TFA, folosită în pesticidele și refrigerantele industriale, poate afecta sănătatea, inclusiv capacitatea de reproducere. Studiile sugerează că poluarea provine din utilizarea excesivă a pesticidelor, iar nivelurile depășesc limitele de siguranță stabilite de autoritățile europene, transmite The Guardian.

Această descoperire este uimitoare, deoarece apa minerală ar trebui să fie curată și izolată de substanțele chimice create de om. Se consideră că această contaminare provine din aplicarea intensivă a pesticidelor care conțin TFA sau compuși care se transformă în TFA în mediu, folosite în întreaga lume.

Pesticide Action Network Europe a detectat TFA în 10 din 19 ape minerale, iar nivelurile sunt de până la 32 de ori mai mari decât pragul care ar trebui să declanșeze acțiuni de reglementare în Uniunea Europeană. Descoperirile subliniază necesitatea unor „acțiuni urgente”, au scris autorii articolului, și vin în contextul în care autoritățile propun noi limite pentru unele produse de pesticide care conțin TFA.

„Aceasta a trecut complet neobservat și este îngrijorător, pentru că bem TFA”, a spus Angeliki Lysimachou, coautor al lucrării din cadrul Pesticide Action Network Europe.

Este mult mai răspândit decât ne-am fi gândit.

Lysimachou a a adăugat că cercetătorii nu dau vina pe producătorii de apă minerală, deoarece problema nu este vina lor.

Descoperirea vine în contextul în care cercetătorii încearcă să obțină o înțelegere mai bună a poluării cu TFA la nivel global. Deși au stabilit de mult timp că poluarea cu PFAS este omniprezentă, au descoperit niveluri de TFA de ordinul magnitudinii mai mari decât alte substanțe chimice persistente.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: