Skip to content
Externe

Succes diplomatic pentru România la Summitul B-9. Țara noastră, un pivot important pe Flancul Estic al NATO

presidency.ro

Chiar dacă a lipsit pompa întâlnirilor oficiale față în față, summitul virtual de la Bucureşti 9, așa-numitul format B-9, a reprezentat un moment important pentru politica externă a României, fiind al doilea probabil cel mai important eveniment de politică externă organizat de țara noastră după summitul NATO din 2008. La B-9 au participat șefii de stat și de guvern din statele Europei Centrale și de Est, dar și președintele Statelor Unite, Joe Biden, precum și Secretarul General al NATO.

 Tema centrală – Flancul Estic al NATO

Am putea spune că tema centrală a summitului a fost legată de consolidarea și apărarea Flancului Estic al NATO. Această temă a apărut pe agenda participanților, deloc întâmplător. Sfârșitul lunii martie și toată luna aprilie a reprezentat un moment cu o încărcătură psihologică maximă pentru statele din Europa Centrală și de Est, în contextul mobilizării masive întreprinse de Federația Rusă la granița de răsărit a Ucrainei. De altfel, declarația comună adoptată de NATO la București a fost una fermă – statele participante au condamnat în mod unanim și fără echivoc acțiunile agresive ale Federației Ruse.

Politica externă de tip neo-imperial a Federației Ruse stârnește temeri în rândul statelor aflate în imediata sa vecinătate. Aici am putea include statele Baltice, care deși sunt membre NATO, au o graniță comună cu Federația Rusă și prin urmare, un nivel ridicat de anxietate atunci când privesc către acțiunile destabilizatoare ale Moscovei în Ucraina.

Summitul B-9, un succes pentru România

Pornind de la cele menționate anterior putem spune că summitul B-9 a fost un succes pentru România din mai multe puncte de vedere. În primul rând organizarea acestui summit la București demonstrează  odată în plus importanța strategică a țării noastre pe Flancul Estic al NATO. România a mai organizat în trecut și Inițiativa celor 3 Mări. După relațiile tot mai glaciare dintre Statele Unite și Turcia, România a devenit un pivot deosebit de important pentru Statele Unite la Marea Neagră în contextul acțiunilor tot mai agresive ale Rusiei. Pe lângă România, Polonia reprezintă celălalt actor important de pe Flancul Estic pentru Statele Unite. Faptul că alături de președintele Klaus Iohannis s-a aflat și Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda nu reprezintă deloc o întâmplare. Trilaterala România-Polonia-Turcia cântărește tot mai mult în calculele strategice ale Statelor Unite în Europa, iar țara noastră se profilează ca un actor regional important.

În al doilea rând, summitul a fost un succes pentru România și din cauza faptului că Statele Unite și-au reluat angajamentul față de Articolul 5 din NATO care se referă la securitatea colectivă. Parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite a fost încă o dată reafirmat. Pentru țara noastră, din punct de vedere al securității, Articolul 5 din NATO reprezintă principala armă prin care se poate descuraja o potențială agresiune militară. Reafirmarea angajamentului Statelor Unite față de Articolul 5 ridică valul de îndoieli instalat în timpul administrației Trump și readuce relațiile dintre statele de pe Flancul de Est al NATO și Statele Unite, pe un făgaș normal.

O relație bilaterală mai strânsă între România și Polonia nu este exclusă după acest summit, ambele state fiind conștiente de importanța lor strategică pe Flancul Estic al NATO. România ar putea deveni în viitor unul dintre principalii aliați ai Statelor Unite în zona Europei și un pivot central pe Flancul Estic al NATO, în contextul unei politici de stăvilire a Federației Ruse. Decidenții politici de la București au așadar o șansă istorică și pot face istorie în adevăratul sens al cuvântului. Rămâne de văzut dacă aceștia vor sesiza momentul și se vor ridica la nivelul așteptărilor.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *