Skip to content
Puterea Știrilor Video

Succes uriaș în 2021 pe programele IMM Invest și Agro IMM Invest: 26.000 de întreprinderi mici și mijlocii au beneficiat de ajutorul FNGCIMM

FNGCIMM

Mediul de afaceri are nevoie de mai mult capital, atenționează Dumitru Nancu. Invitat la Puterea Știrilor, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anunțat că și-a propus să mute în următoarea perioadă presiunea de pe bugetul de stat pe bugetul Comisiei Europene pentru a continua două programe care au avut un succes uriaș în 2021: programul IMM Invest și programul AGRO Invest.

„Am ajuns să avem 7 programe în derulare, plus cele 5 pe care le derulam deja pe capital propriu, deci vorbim de 12 programe. Ne-am propus să mutăm presiunea de pe bugetul de stat pe bugetul Comisiei Europene, să continuăm programul IMM Invest, AGRO Invest. I-am propus Comisiei Europene, în notificare, ca și pe AGRO Invest și IMM Invest să acordăm alocație nerambursabilă de un maxim 10-15% doar pentru investiții, urmând ca pe AGRO Invest să mărim de la 10% la 20% această alocație nerambursabilă. S-a dovedit, în acest moment, că cele două instrumente financiare sunt bine primite de mediul de afaceri.

Vreau să vă spun că doar de când am început aceste două programe avem în anul trecut 26.000 de întreprinderi mici și mijlocii care au beneficiat de acest program (IMM Invest). În acest moment avem peste 15.000 de garanții aprobate, iar în urma consultării celor 23 de parteneri mai sunt în aprobări la instituțiile financiare aproximativ 4.000. Noi sperăm să închidem IMM Invest 2021 la cel puțin 20.000 de firme, la care se adaugă restul de 6.000-7.000 de întreprinderi pe AGRO Invest.

Față de 2020, în 2021 probabil că vor fi mai puține, dar sensibil egale. Nu știm în momentul acesta, dar vreau să vă spun că diferă intensitatea cifrei. Dacă anul trecut, pe 26.000 de întreprinderi mici și mijlocii s-au acordat 12,9 miliarde garanții, în momentul acesta avem 15 miliarde de lei credite aprobate, deci e clar că au crescut și alocările, mediul de afaceri are nevoie de mai mult capital”, a declarat Dumitru Nancu, la Puterea Știrilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *