Skip to content
Politică

Succesul campaniei de vaccinare, o armă cu două tăișuri pentru Guvern. Când va lansa PSD atacul decisiv asupra coaliției de guvernare

Inquam Photos/George Calin

Scandalul din coaliția de guvernare de după remanierea lui Vlad Voiculescu, le-a prins bine social-democraților. Aceștia au fost principalii beneficiari ai luptelor din coaliție, așa cum era de așteptat. Chiar dacă între timp s-au mai calmat apele în coaliție, guvernanții au o problemă majoră pe termen lung, pe care par să nu o sesizeze.

Combaterea epidemiei determină ofensiva PSD

Multă lume se întreabă cât vor mai aștepta cei de la PSD în Opoziție până să lanseze o ofensivă majoră pentru preluarea puterii. Matematica parlamentară ne spune că PSD ar putea forma o majoritate parlamentară alături de AUR și de UDMR. Ademenirea celor de la AUR într-o coaliție de guvernare nu ar trebui să reprezinte o problemă prea greu de rezolvat pentru social-democrați. Pentru cei de la AUR intrarea la guvernare ar reprezenta o nouă victorie uriașă după victoria din alegerile parlamentare. PSD și AUR nu ar putea totuși să treacă de pragul de 50% + 1, necesar pentru a avea matematic o majoritate parlamentară și deci, pentru a depune o moțiune de cenzură reușită împotriva actualului guvern. Cele două formațiuni ar avea doar 43,33% la Camera Deputaților și 44,84% la Senat. Pentru această majoritate ar fi nevoie de votul UDMR. Nici acest lucru nu ar putea fi însă atât de dificil pentru social-democrați. Tot ce trebuie să facă Marcel Ciolacu & Co în acest caz e să le ofere udemeriștilor o felie de plăcintă mai mare decât cea oferită de PNL și USRPLUS. PSD ar putea ceda către UDMR câteva portofolii ministeriale importante și cu siguranță cei de la UDMR nu ar avea vreo problemă să guverneze alături de PSD. Într-o astfel de coaliție, PSD ar juca rolul fratelui mai mare, care îi ține îndeaproape pe partenerii minoritari de la AUR și UDMR. Împreună, aceste formațiuni politice ar strânge la Senat 51,45%, iar la Camera Deputaților, cu ajutorul minorităților ar ajunge la 55,14%.

Doar că PSD nu se grăbește.  Momentul nu este prielnic deocamdată pentru social-democrați. Dacă ar intră la guvernare în acest moment, PSD ar trebui să gestioneze o complicată criză epidemiologică cu ramificații serioase în sfera economică. Lucrul acesta ar duce la erodarea PSD în perspectiva triplelor alegeri din 2024. PSD nu a ținut secret de altfel faptul că nu dorește să depună o moțiune de cenzură în acest moment. Social-democrații vor aștepta cel mai probabil momentul oportun pentru a lansa un contra-atac masiv, iar acest moment oportun va veni odată cu normalizarea situației epidemiologice din țară. Ciolacu & Co nu vor să-i lase pe actualii membri ai coaliției de guvernare să culeagă laurii de pe urma combaterii epidemiei. Dacă PNL, USRPLUS și UDMR rămân în aceiași formulă și combat în linii mari epidemia de coronavirus, vor avea o bază solidă de pe care să atace alegerile din 2024, prezentându-se drept cei care au reușit să scoată țara din criza provocată de coronavirus. PSD ar avea șanse mari să piardă astfel alegerile. Ne așteptăm așadar ca social-democrații să nu le permită celor de la PNL și USRPLUS să folosească această temă în campania din 2024. Pentru asta, PSD trebuie să găsească exact momentul oportun pentru contra-atac și pentru intrarea la guvernare. Folosindu-se probabil de o retorică prin care vor condamna felul în care au gestionat epidemia, PSD va încerca să pozeze într-o alternativă mai bună pentru combatere, utilizând asta drept justificare pentru a prelua guvernarea. În acel moment epidemia va fi pe final, iar PSD nu ar face decât să îndeplinească o simplă formalitate, dar să culeagă și laurii pentru “combaterea epidemiei”.

Alexandru Rafila a declarat zilele trecute că: “Succesul campaniei de vaccinare trebuie să fie un deziderat național pentru că de el depind relansarea economică, reluarea vieții sociale normale”. Am putea adăuga fără probleme și că de succesul campaniei depinde și ofensiva generală a PSD pentru revenirea la putere.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *