Skip to content
Știri locale Suceava

Suceava: 27 de inculpaţi trimişi în judecată de DNA într-un dosar privind omologarea şi înmatricularea unor autovehicule

Facebook/DNA

Procurorii Serviciului Teritorial Suceava din cadrul DNA au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 27 de inculpaţi, acuzaţi de comiterea unor fapte de corupţie legate de omologarea şi înmatricularea unor autovehicule.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de DNA, aceasta este a treia cauză desprinsă din dosarul cunoscut în spaţiul public sub denumirea de „Dosarul permiselor de la Suceava”.

Anterior, în celelalte două cauze, care vizau fraudarea probei teoretice şi asigurarea protecţiei în cazul unor activităţi de corupţie derulate în contextul de mai sus, au fost trimise în judecată un număr de 35 de persoane. În continuare, se desfăşoară acte de urmărire penală pentru fapte legate de fraudarea probei practice a examenului de conducere„, se arată în comunicat, potrivit Agerpres.

DNA precizează că în actualul dosar, care vizează strict omologarea şi înmatricularea unor autovehicule, au fost trimişi în judecată, sub control judiciar, fostul şef al Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Suceava, comisarul şef Florin Valy Finiş, precum şi doi agenţi de poliţie – Ion Bogdan Bivol de la SPCRPCIV Suceava şi Alexandru-Iulian Afloroaie de la Biroul Rutier al Poliţiei Municipiului Suceava.

De asemenea, au fost trimişi în judecată, tot sub control judiciar, nouă inculpaţi acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni de trafic de influenţă şi dare de mită, săvârşite sub diferite forme de participaţie penală.

În stare de libertate vor fi judecaţi şase funcţionari care au lucrat în cadrul Registrului Auto Român (RAR) din Suceava şi Neamţ, acuzaţi de luare de mită, dar şi nouă inculpaţi acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni de trafic de influenţă şi dare de mită, săvârşite sub diferite forme de participaţie penală.

În perioada 2018-2020, inculpatul Finiş Florin Valy (…) ar fi primit direct sau prin intermediari (printre care şi cei doi agenţi de poliţie trimişi în judecată), de la mai multe persoane (mare parte din ele cercetate în prezenta cauză), diferite sume de bani (cuprinse între 100 lei şi 500 euro), care nu i se cuveneau, pentru aprobarea şi rezolvarea cu celeritate a cererilor de înmatriculare fără programare a unor autoturisme şi pentru promovarea probei practice în vederea obţinerii permisului de conducere categoria B. În total, inculpatul Finiş Florin Valy ar fi primit pentru ‘serviciile’ sale sumele de 746 lei şi 3.400 euro„, susţin procurorii anticorupţie.

Conform comunicatului, în perioada 2018-2019, cei şase funcţionari din cadrul RAR Suceava şi Neamţ ar fi primit de la mai multe persoane, direct sau prin intermediari, sume de bani cuprinse între 100 şi 250 de lei, în vederea omologării unor autovehicule cu prioritate sau care prezentau diferite neconformităţi tehnice. Ulterior, autovehiculele ar fi fost înmatriculate şi introduse în circulaţie.

De menţionat este faptul că intermediarii solicitau sume de bani cu mult mai mari decât cele pe care le remiteau funcţionarilor publici pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu, explicând ‘clienţilor’, printre altele, că: 100 euro ajungeau la ‘cel ce semnează’, 100 lei erau pentru cel de la ‘numere’ şi 100 lei pentru a intra în posesia plăcuţelor de înmatriculare în aceeaşi zi. Unul dintre aceştia, cercetat în prezenta cauză, ar fi pretins şi primit pentru ‘intervenţiile’ amintite mai sus sumele totale de 5.950 euro şi 11.921 lei„, precizează reprezentanţii DNA.

Procurorii au dispus măsuri asigurătorii faţă de opt inculpaţi, dosarul fiind trimis spre judecare la Tribunalul Suceava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *