Skip to content
Suceava

„Suceava are granițele închise!” Primul interviu cu primarul Ion Lungu, după ce orașul a intrat în carantină totală

Cronica Romana

În exclusivitate pentru PSnews.ro, primarul Sucevei, Ion Lungu, a explicat măsurile care s-au luat începând de astăzi, după ce a fost impusă decizia de carantinare a municipiului și a localităților limitrofe Adâncata, Salcea, Ipotești, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei.

Astfel, edilul a explicat că persoanele care lucrează în domeniul economic, siguranță, ordine publică, administrație, pot merge la muncă pe baza legitimației. „Nu se blochează în totalitate activitatea economică”, a precizat Ion Lungu.

Mai mult, primarul a declarat că s-au luat măsuri pentru protejarea persoanelor vârstnice din municipiu și a celor aflați în izolare sau carantină. „Le facem cumpărăturile, le dăm ajutoare financiare de urgență, le ducem apă și mâncare”, a explicat acesta.

„Suceava are începând de astăzi granițele închise”

„Eu cred că am percutat cât de repede am putut. Azi noapte la ora 1 m-am adresat, printr-o înregistrare pe telefon, sucevenilor, în care am făcut un apel la calm, la responsabilitate, disciplină. Nu putem lua alte măsuri decât cele care sunt prevăzute în OUG 6. Vă spun că mă sună foarte multă lume din țară, primarii care mă cunosc și mă întreabă: „Domnule primar, ce se întâmplă la dvs în oraș astăzi?” Și le spun așa: „Azi se întâmplă ca ieri, cu excepția că orașul nostru este izolat. Cetățenii nu mai pot intra, ieși în oraș. Doar în cazuri bine justificate, așa cum prevede Ordonanța Militară. Nu se blochează în totalitate activitatea economică, se poate face transport de marfă, materii prime, combustibil. Și persoanele care merg la serviciu, pentru domeniul economic, siguranță, ordine publică, administrație, cei care se luptă pentru răspândirea coronavirusului, pot merge pe baza legitimației. 

De astăzi, este clar că Suceava este închisă. Suceava are începând de astăzi granițele închise. Noi ne desfășurăm activitatea ca și până ieri. Monitorizăm persoanele care au peste 65 de ani, le facem cumpărăturile, le dăm ajutoare financiare de urgență, le ducem apă și mâncare încă de la 1 martie celor izolați, în carantină. Ducem apă și mâncare și la două locații proaspăt renovate pentru cadrele medicale care nu mai vor să meargă acasă să pună în pericol familiile lor”, a declarat primarul Sucevei pentru PSnews.ro.

Ion Lungu crede că Suceava a ajuns în această situație din cauza erorii umane, a focarului de infecție de la Spitalul Județean de Urgențe care nu a fost controlat.

Primarul Sucevei a precizat că a avut o discuție cu premierul Ludovic Orban încă de luni seara, care l-a asigurat că este alături de Suceava, de suceveni și va acorda sprijinul său pentru depășirea cu bine a acestui moment.

Edilul a făcut și un apel la responsabilitate din partea cetățenilor pentru a depăși acest moment dificil. „Le-am spus foarte clar cetățenilor că ei nu trebuie să stea acasă pentru că le zice primarul, premierul sau ministrul Sănătății, ei trebuie să o facă din responsabilitate, pentru viața lor și a celor dragi”.

„Cred că știe toată țara cum s-a ajuns în situația asta. Din păcate, din cauza focarului de infecție de la Spitalul Județean există riscul de răspândire a acestui virus în întreg orașul. Ieri s-a redeschis cumva spitalul la secția de urgențe. Este o triere acolo, s-au montat niște containere încălzite. Cei care au suspiciuni de coronavirus sunt internați la Spitalul din Suceava, ceilalți sunt redistribuiți la Spitalul de la Rădăuți și cel de la Fălticeni.

Sper să trecem acest moment dificil din viața orașului. Am vorbit aseară și cu domnul premier Ludovic Orban care m-a asigurat de tot sprijinul Guvernului, astfel că fac un apel să putem face testare cât mai multă la Suceava. Stropim tot orașul, dar începând de astăzi ni s-a permis accesul pe scările de bloc, până acum primăria nu avea baza legală să facă scările de bloc. De astăzi avem 4 echipe care dezinfectează scările de bloc.

Oamenii m-au contactat încă de aseară. Le-am spus foarte clar cetățenilor că ei nu trebuie să stea acasă pentru că le zice primarul, premierul sau ministrul Sănătății, ei trebuie să o facă din responsabilitate, pentru viața lor și a celor dragi. Trebuie să învățăm din nenorocirile altor țări”, a conchis acesta.

Municipiul Suceava şi comunele Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei intră în carantină totală, potrivit unei ordonanţe militare adoptate luni seară şi anunţate de ministrul de Interne, Marcel Vela.

DETALII AICI: România a depășit 2000 de cazuri și a intrat în Scenariul 4: Suceava și 8 comune limitrofe intră în carantină totală!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *