Skip to content
Știri locale Suceava

Suceava: Mercur împrăştiat pe o stradă din municipiu. Poliţia încearcă să dezlege misterul

adevarul

O cantitate semnificativă de mercur a fost împrăştiată pe o stradă din cartierul George Enescu al municipiului Suceava. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a intervenit pentru decontaminarea zonei, potrivit adevarul.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Suceava, Ionuţ Epureanu, a declarat că pe o stradă din cartierul George Enescu din municipiul Suceava a fost descoperită o substanţă cu aspect granulat care ar avea caracteristicile specifice mercurului.

„Poliţia a izolat zona şi a sesizat Garda de Mediu şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Zona va fi decontaminată. Noi am întocmit un dosar penal la articolul 359 din Codul Penal, care se referă la deţinerea şi traficul cu substanţe periculoase”, a declarat Ionuţ Epureanu.  Atât poliţiştii, cât şi pompierii au intervenit pentru decontaminarea solului miercuri, 23 februarie.  „La prima vedere pare să fie mercur. Cum a a ajuns aici, nu ştim exact. Cineva a aruncat, a spart. Este o substanţă foarte periculoasă şi trebuie să avem mare grijă. Nu vă pot spune exact ce cantitate, va fi stabilită ulterior”, a declarat Marius Niţă de la Garda de Mediu Suceava.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Alin Găleată, a declarat că de la faţa locului s-au prelevat cel mult 200 de grame de substanţă cu tot cu stratul vegetal, care va ajunge la un laborator de analize.  Medicul de medicina muncii Mariana Stoleru opinează că această cantitate nu ar fi alarmant de mare.

Expunerea la mercur poate să producă totuşi intoxicaţii în cazurile grave. „Contează tipul de mercur, doza, vârsta celui care se expune, durata expunerii, modul de expunere, adică inhalare, ingestie sau contact dermic. În cazurile mai grave, mercurul poate să producă efecte asupra sistemului nervos, digestiv şi imun”, a declarat medicul Mariana Stoleru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *