Skip to content
Economie Societate

Suciu, BNR: Banca Națională este scoasă țap ispășitor. Cine poartă vina deprecierii leului

youtube.com

Banca Națională este scoasă drept țap ispășitor în problema deprecierii leului, cauza acestui fenomen fiind politicile administrative aplicate pe piețe și lipsa de credibilitate a măsurilor guvernamentale.

Reprezentanții BNR recomandă un set de măsuri care, odată aplicate, ar ajuta la controlul valorii monedei europene. ”Când încerci sa introduci echilibre pe piață, pe căi administrative, ajungi să dezecholibrezi altceva”, astfel a explicat luni, la Digi24, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, devalorizarea semnificativă a leului de la începutul acestui an.

Întrebat ce ar putea face Guvernul, Suciu a spus că măsurile necesare sunt pe termen scurt și termen lung. Pe termen scurt, Guvernul trebuie să regândească deciziile fiscal bugetare. Pe termen lung, a continuat Suciu, trebuie reechilibrată balanța comercială, prin creșterea exporturilor, micșorarea importurilor, scăderea consumului prin decizii juste privind creșterile salariale.

Întrebat dacă șeful BNR, Mugur Isărescu, se va prezenta în Parlament pentru discuții pe tema cursului valutar, Dan Suciu a spus că aceasta se va întâmpla doar dacă va exista un cadru de ”discuții oneste”, în care ”să fie loc de clarificări”. El a dat drept exemplu negativ invitația anterioară a parlamentarilor adresată guvernatorului BNR pe tema cursului. Atunci, același senator care lansa public informații eronate privind ROBOR, conducea și comisia unde fusese invitat Isărescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *