Skip to content
Economie Politică

Suciu îi răspunde lui Teodorovici: Finanțele au alte prioriăți, nu cum comunică BNR

PSNews

Economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, a avertizat luni că Ordonanța de Urgență 114/2018 riscă să desființeze Pilonul II, în condițiile în care mai mulți administratori de fonduri de pensii de stat, administrate privat, dacă nu chiar toți, și-ar fi anunțat, în discuții private, intenția de a părăsi România, nemulțumiți de cerințele de capital impuse prin OUG 114/2018.

Declarația a agitat apele în mediul financiar-bancar, în condițiile în care o retragere intempestivă a administratorilor de fonduri de stat, cu management privat, ar avea consecințe serioase în plan financiar și economic.

Pentru a lămuri ce a vrut să spună economistul-șef al Băncii Naționale și dacă a vorbit în numele Băncii Centrale, PSNews a luat legătura cu Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

Este evident că domnul Lazea a declarat în nume personal. A fost invitat personal la conferința de la Bursa de Valori și a declarat ce a înțeles din discuțiile cu administratorii de fonduri de pe Pilonul II. Domnul Lazea a vorbit cu administratorii și a declarat ce a înțeles de la ei”, a declarat Dan Suciu, în exclusivitatea pentru PSNews.

Este evident că însă Banca Națională este foarte interesată de ce vor face fondurile de pe Pilonul II, pentru că decizia lor influențează climatul de macrostabilitate. Ne interesează deci foarte mult decizia lor și ce vor face”, a adăugat purtătorul de cuvânt al BNR.

Domnul Lazea nu a spus că administratorii de pe Pilonul II ”pleacă”, ci că ”se gândesc să plece”, este o nuanță foarte importantă”, precizează Dan Suciu.

Eventuala plecare a administratorilor de pe Pilonul II este un subiect care ne preocupă și este evident că îl urmărim, și domnul Lazea și toată Banca Națională.

Dar economistul-șef a fost acolo și a vorbit în nume personal, este ce a înțeles dânsul, nu ce a au decis administratorii de pe Pilonul II să facă”, a menționat purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale.

O poziție oficială în problema respectivă BNR nu va avea, îi lasăm pe cei de la APAPR, ei știu cel mai bine, este domeniul lor de activitate. Doar că urmărim cu atenție evoluția subiectului”, a mai spus Suciu.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus, luni, în Parlament, în contextul în care Valentin Lazea, economistul şef al BNR, a declarat că OUG 114 are efecte în Pilonul II de pensii, că acesta nu poate să reprezinte poziția oficială a BNR și că anunțul nu este o abordare corectă.

Nu am să fac ce fac colegii de la BNR. I-am rugat de trei ori să înceteze cu o astfel de abordare în a-și exprima punctul de vedere, altul decât al BNR…Eu nu cred că domnul economist Lazea a prezentat punctul de vedere al BNR vizavi de pilonul 2 de pensii. Domnul Lazea nu poate să reprezinte, sau dacă e așa, să ne spună, acesta este punctul de vedere… Acest comportament din partea colegilor de la BNR nu este corect. Dialogul să fie cel între BNR și Ministerul de Finanțe, să ne comportăm și unii, și ceillați, corect față de cei care ne urmăresc, fără atacuri la instituții, fără atacuri la persoane. Nu mi se pare o abordare corectă din partea BNR. Dacă continuă așa, înseamnă că nu-și merită locul pe care îl ocupă. Dânsul este economist sef al BNR, nu poți să duci un mesaj mai departe”, a declarat ministrul de Finanțe.

În legătură cu acuzele lui Eugen Teodorovici, purtătorul de cuvânt al BNR a declarat, în exclusivitate pentru PSNews:

Cei din Banca Națională sunt foarte atenți la declarațiile pe care le fac. În același timp, cred că altele sunt acum prioritățile la ministerul de Finanțe, nu modul în care comunică BNR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *