Sudul țării se va transforma în deșert, dacă nu plantăm 350.000 de hectare de pădure

Sursa foto: Pexels

Sudul României se va transforma în deșert, dacă terenurile degradate de agricultură intensivă și secetă nu vor fi protejate.

Pentru asta, e nevoie de plantarea a 350.000 de hectare de pădure, spune Teodora Pălărie, președintele Asociației Pădurea Copiilor, invitată la Pro Verde.

“Dacă ne uităm ce se întâmplă în lume, o să vedem că în Africa, de exemplu, se construiește Marele Zid Verde, în zona subsahariană, în Sahel, unde se dorește împădurirea pe 8.000km pătrați. Și dacă ei reușesc acolo, la buza deșertului, să facă aceste zone verzi, sigur ar trebui și noi să facem același lucru în sudul țării.”, spune ea.

Teodora Pălărie: Acum 15, aproape 20 de ani, am conștientizat că în sudul țării, zona care este cea mai expusă schimbărilor climatice – zona de câmpie, – pădurea este deficitară, de-a dreptul deficitară. Vorbim de regiunea Sud-Muntenia, cele șapte județe din jurul București-Ilfov, unde media de suprafață împădurită este de doar 10 procente, pe când recomandarea științifică ar fi de minim 20% pădure. Imaginați-vă că aceste terenuri, aceste câmpii, sunt sursa noastră de hrană. Până la urmă, trenurile agricole nu sunt protejate deloc de tot ce înseamnă secetă severă, vânturi foarte puternice, apariția acestor fenomene, diferențe de temperatură între zi și noapte de până la 20°. Ce se întâmplă când sunt atât de mari diferențele de temperatură? Ei bine, apare inevitabil deșertul, și vorbim de o deșertificare a sudului țării, vorbim de o sensibilizare, de o lipsă de rezistență, să zicem, a câmpiei, la tot ce înseamnă fenomene extreme.

Ciprian Stănescu: Și asta are un efect și asupra orașelor din această regiune destul de mare. ..

Teodora Pălărie: Gândiți-vă că unul din județele în care am început să plantăm acum un an, județul Constanța – este cel mai puternic urbanizat județ al României – și suntem deja prezenți în două localități acum, în județul Constanța. Chiar trei, din această primăvară. Dar vorbim de zone care, în decembrie, au fost devastate efectiv de furtunile care au lovit întreaga zonă de câmpie, dar mai ales zona de litoral.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: