Skip to content
Externe

Suedia anunță oficial cererea de aderare la NATO, la o zi după Finlanda: „Părăsim o eră și intrăm într-o nouă eră”

azernews.az

Suedia a confirmat oficial că va cere aderarea la Alianța Nord-Atlantică, transmite BFM TV. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, și vine la o zi după decizia similară a Finlandei.

„Guvernul a decis să informeze NATO cu privire la dorința Suediei de a deveni membră a alianței”, a declarat ea, într-o conferință de presă. „Părăsim o eră și intrăm într-o nouă eră”, a mai spus liderul suedez.

Partidul de guvernământ din Suedia (Partidul Social-Democrat) anunțase duminică că susține aderarea țării la NATO, abandonând decenii de opoziție, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia și creând o mare majoritate în parlament în favoarea aderării.

Decizia de a renunța la nealinierea militară, care a fost o parte centrală a identității naționale suedeze timp de peste 200 de ani, reprezintă o schimbare istorică pentru această țară, potrivit News Sky. Cândva o putere militară regională, Suedia a evitat alianțele militare de la sfârșitul războaielor napoleoniene.

Ca și Finlanda, a rămas neutră pe toată durata Războiului Rece, dar a stabilit relații mai strânse cu NATO după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Opinia publică din ambele țări a fost ferm împotriva aderării la NATO până la invazia Rusiei în Ucraina, după care sondajele au indicat o schimbare dramatică în favoarea aderării.

Finlanda, cu 24 de ore mai rapidă

Cu doar o zi în urmă, duminică, Finlanda a anunțat oficial că dorește aderarea la NATO. Anunțul oficial a fost făcut într-o conferință de presă de către președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și premierul Sanna Marin.

„Aceasta este o zi istorică. O nouă epocă începe”, a spus preşedintele finlandez.

Prim-ministrul finlandez Sanna Marin a spus, la rândul său, că speră că Parlamentul Findandei va confirma în următoarele zile decizia de a aplica pentru aderarea la NATO, iar aceasta se va baza pe un mandat puternic.

„În Finlanda avem încă procesul parlamentar în fața noastră, dar am încredere că Parlamentul va dezbate această decizie istorică cu hotărâre și responsabilitate”, a afirmat premierul Finlandei, citat de BBC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *