Suedia – Cumpărătorii boicotează supermarketurile din cauza prețurilor la alimente „scăpate de sub control”

Produse Alimentare Supermarket
Sursă foto: Pixabay

Potrivit unor estimări, costul anual pentru întreținerea unei familii în Suedia a crescut cu până la 30.000 de coroane (2.761 euro) din ianuarie 2022. Spre exemplu, oamenii se așteaptă ca un pachet de cafea să atingă în curând pragul simbolic de 100 de coroane (9,21 euro). Potrivit unor estimări, costul anual pentru întreținerea unei familii este în creștere cu mai mult de un sfert de la începutul anului trecut, potrivit agenției guvernamentale Statistics Sweden.

Săptămâna trecută, după cea mai mare creștere a prețurilor la alimente din ultimii doi ani, mii de oameni din Suedia au decis să boicoteze cele mai mari supermarketuri din țară timp de șapte zile începând de lunea trecută.

În timp ce protestatarii pun creșterea prețurilor pe seama unui „oligopol” al supermarketurilor și al marilor producători, care își prioritizează profiturile în detrimentul clienților, lanțurile de magazine dau vina pe diferiți factori, printre care războiul, geopolitica, prețurile materiilor prime, recoltele și criza climatică, scrie The Guardian.

Acesta este unul dintre numeroasele proteste împotriva scumpirii traiului care au avut loc în Europa în ultimele săptămâni. Luna trecută, cumpărătorii din Bulgaria au boicotat marile lanțuri de magazine și supermarketuri în semn de protest față de creșterea prețurilor la alimente, ceea ce ar fi condus la o scădere a cifrei de afaceri de aproape 30%. În ianuarie, un boicot în Croația s-a extins în Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Serbia.

Inițiativa suedeză de protest, „Bojkotta vecka 12” (Boicotarea săptămânii 12, denumită astfel deoarece a avut loc în cea de-a 12-a săptămână a anului calendaristic), a cerut consumatorilor să nu mai facă cumpărături la marile magazine alimentare, inclusiv Lidl, Hemköp, Ica, Coop și Willys, pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor.

„Nu avem nimic de pierdut, dimpotrivă, se arată în postările de pe rețelele sociale. Prețurile alimentelor au luat-o la goană, în timp ce giganții alimentari și marii producători fac profituri de miliarde pe seama noastră.”

Citește mai multe AICI.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: