Suedia mizează puternic pe energie nucleară. Ce se întâmplă în România

Sursă foto: X

Guvernul Suediei a anunțat că intenționează să construiască echivalentul a două noi reactoare nucleare convenționale până în 2035 pentru a răspunde cererii crescânde de energie curată din industrie și transporturi și că este pregătit să preia o parte din costuri.

Până în 2045, guvernul dorește să aibă echivalentul a 10 noi reactoare, dintre care unele vor fi probabil reactoare modulare mici (SMR), mai mici decât reactoarele convenționale.

Ministrul Energiei, Ebba Busch, a declarat că guvernul plănuiește o „construcție masivă” de noi centrale nucleare până în 2045.

„Este decisiv pentru tranziția ecologică, pentru locurile de muncă din Suedia și, în esență, pentru bunăstarea cetățenilor noștri”, a declarat ea reporterilor.

Țări precum Polonia, Republica Cehă și Marea Britanie caută să extindă energia nucleară pe măsură ce societățile trec la un viitor fără combustibili fosili.

Criticii au subliniat însă costurile uriașe și reticența sectorului privat de a investi fără garanții sau alte stimulente – cum ar fi acordul încheiat de Marea Britanie cu dezvoltatorul nuclear francez EDF pentru noua sa centrală Hinkley Point C, care a oferit garanții de preț.

Guvernul Suediei a oferit deja garanții de împrumut în valoare de 400 de miliarde de coroane (37,71 miliarde de dolari) pentru a sprijini proiectele de energie nucleară, despre care spune că sunt necesare pentru a alimenta dezvoltări precum producția de oțel fără combustibili fosili, dar a declarat că acum este dispus să își asume o parte mai mare din investitie.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: