Suedia va permite trupe NATO pe teritoriul său înainte de aderare

Sursă foto: Pinterest

Suedia va permite NATO să poziţioneze trupe pe teritoriul său încă dinainte să adere oficial la alianţa militară, au afirmat vineri premierul şi ministrul apărării suedezi, transmite Reuters.

„Guvernul a decis că forţele armate suedeze îşi pot asuma pregătiri cu NATO şi ţări ale NATO pentru a permite viitoare operaţiuni comune”, au afirmat premierul Ulf Kristersson şi ministrul Pal Jonson.

„Aceste pregătiri pot consta în găzduirea temporară de echipamente şi personal străine pe teritoriul suedez. Decizia trimite un semnal clar Rusiei şi întăreşte apărarea Suediei”, adaugă cei doi într-un editorial în cotidianul Dagens Nyheter.

Rusia va rămâne în viitorul previzibil o ameninţare la adresa statelor învecinate, mai notează responsabilii suedezi, care se declară totodată nesiguri în ce priveşte amploarea ambiţiilor teritoriale ale preşedintelui rus Vladimir Putin, scrie agerpres.ro.

Suedia a cerut anul trecut aderarea la NATO, în urma invaziei ruse din Ucraina, dar obiecţiile din partea Turciei şi a Ungariei au întârziat aprobarea ei. Suedia speră totuşi să se poată alătura alianţei militare occidentale la summitul acesteia prevăzut pentru 11-12 iulie în Lituania, în timp ce vecina sa Finlanda, care are o frontieră terestră de 1.300 kilometri cu Rusia, a aderat deja la NATO în aprilie acest an.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: