UPDATE, ORA 17.29
Ucraina şi liderii europeni, reuniţi la Kiev, au convenit sâmbătă asupra unei încetări necondiţionate a focului pentru 30 de zile începând cu data de 12 mai, cu sprijinul preşedintelui american Donald Trump, ameninţându-l pe preşedintele Vladimir Putin cu noi sancţiuni „masive”, dacă nu se conformează, relatează The Guardian.
Anunţul a fost făcut de liderii Marii Britanii, Franţei, Germaniei, Poloniei şi Ucrainei, după o reuniune la Kiev, în timpul căreia au avut o convorbire telefonică cu Donald Trump.
„Noi toţi cei de aici, împreună cu SUA, avem un apel către Putin. Dacă este serios în ceea ce priveşte pacea, atunci are o şansă să o demonstreze acum”, a declarat prim-ministrul Keir Starmer la o conferinţă de presă comună a celor cinci lideri, la Kiev.
Starmer a declarat că liderii cer „o încetare necondiţionată a focului”, respingând condiţiile lui Putin. „Suntem clari că, dacă el întoarce spatele păcii, vom răspunde, lucrând cu preşedintele Trump, cu toţi partenerii noştri, vom intensifica sancţiunile şi vom creşte ajutorul nostru militar pentru apărarea Ucrainei, pentru a presa Rusia să revină la masa negocierilor”, a spus premierul britanic.
UPDATE, ORA 14.23
Președintele interimar Ilie Bolojan a anunțat deciziile luate la Summitul „Coaliției de Voință”, organizat de Ucraina.
Bolojan a participat la summit prin videoconferință.
În cadrul discuțiilor, președintele interimar a transmis că este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă și justă în Ucraina.
”Acest lucru presupune continuarea sprijinului și garanții solide de securitate pentru această țară. Am convingerea că România va continua să contribuie activ la atingerea obiectivului nostru comun”, a scris Ilie Bolojan în mesajul postat pe Facebook.
Președintele interimar a mai anunțat că toți liderii au susținut propunerea instituirii unui armistițiu total și necondiționat, pentru o perioadă de 30 de zile, în Ucraina, precum și necesitatea menținerii presiunii asupra Rusiei, inclusiv prin noi sancțiuni, în cazul nerespectării încetării focului.
”De asemenea, a fost subliniat rolul esențial al SUA și cooperarea strânsă cu acest aliat strategic. A fost o onoare pentru mine să particip la aceste întâlniri importante, alături de partenerii noștri”, a mai scris președintele interimar.
ŞTIREA INIŢIALĂ
Liderii europeni merg la Kiev ca să-și arate sprijinul după parada lui Putin. Bolojan va participa la discuții prin videoconferință
Liderii Marii Britanii, Franţei, Germaniei şi Poloniei merg sâmbătă, la Kiev, pentru discuţii cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a-și arăta unitatea la o zi după ce Vladimir Putin și-a primit aliații la Moscova, unde a avut loc o paradă de Ziua Victoriei. Președintele interimar Ilie Bolojan va participa prin videoconferință, la acest summit, a informat Administrația Prezidențială.
Emmanuel Macron, Friedrich Merz, Keir Starmer și Donald Tusk merg sâmbătă la Kiev pentru a-și demonstra sprijinul ‘de neclintit’ pentru Ucraina și, urmând exemplul Statelor Unite, pentru a cere Rusiei un ‘armistițiu complet și necondiționat de 30 de zile’, potrivit unei declarații comune.
La o zi după o demonstrație de forță a președintelui rus Vladimir Putin care a primit aproximativ douăzeci de lideri străini, printre care omologul său chinez Xi Jinping, în Piața Roșie la Moscova, liderii Franței, Germaniei, Regatului Unit și Poloniei călătoresc împreună în Ucraina pentru prima dată.
‘Vom continua să creștem sprijinul nostru pentru Ucraina. Vom intensifica presiunea asupra mașinăriei de război ruse până când Rusia va accepta un armistițiu durabil’, au avertizat ei într-o declarație comună.
Această vizită considerată drept ‘istorică’ are loc la patru zile după alegerea noului cancelar german, Friedrich Merz, care a mers deja la Paris și apoi la Varșovia miercuri, a doua zi după învestirea sa.
La Kiev, cei patru, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, urmează să organizeze o întâlnire virtuală cu ceilalți lideri ai ‘coaliției voluntarilor’, aceste țări occidentale, în principal europene, dispuse să ofere ‘garanții de securitate’ Ucrainei. Prin videocpnferință va participa și președintele interimar Ilie Bolojan.
Ei vor informa celelalte țări despre ‘progresele realizate în vederea unei coaliții reunind forțe aeriene, terestre și maritime pentru a ajuta la regenerarea forțelor armate ucrainene după un eventual acord de pace și pentru a consolida încrederea în pacea viitoare’, conform declarației lor. Mai multe summituri la care a fost abordat acest subiect au avut deja loc, fără a fi anunțată până în prezent vreo decizie concretă.
Președintele francez și premierul britanic conduc această coaliție care se conturează,i care s-a reunit deja la Paris și Londra în ultimele luni.
Europenii merg la Kiev întăriți de apelul lui Donald Trump, care joi a presat Rusia să accepte ‘o încetare necondiționată a focului pentru 30 de zile’. El a amenințat cu noi sancțiuni occidentale în caz de eșec, notează antena3.ro.
Președintele ucrainean insistă ca țara sa să adere la NATO, idee exclusă însă de președintele american Donald Trump. În aceste condiții, cu sprijinul în special al premierului britanic Keir Starmer și al președintelui francez Emmanuel Macron, Zelenski încearcă să obțină ca garanție de securitate desfășurarea unui contingent de trupe străine în Ucraina, în cazul în care ar ajunge la un acord de pace cu președintele rus Vladimir Putin. Rusia a transmis deja de mai multe ori că se opune desfășurării pe teritoriul ucrainean a unor trupe din țări NATO sau UE aliate ale Ucrainei și care ar dori astfel să ofere acesteia o formă de garanție de securitate. Moscova descrie o asemenea acțiune drept ‘total inacceptabilă’ și a avertizat că va considera țările participante la această forță ca fiind implicate într-un ‘conflict armat direct’ cu Rusia.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News