Summit NATO la Washington. Joe Biden se pregăteşte să-şi întâmpine marţi seara oaspeţii şi să ţină un discurs important

Sursă foto: Twitter

Preşedintele american Joe Biden îi întâmpină marţi la Washington pe şefii statelor membre NATO pentru un summit anual care îi oferă democratului aflat în dificultate politică pe plan intern o scenă internaţională pentru a-şi convinge aliaţii din ţară şi din străinătate că încă poate conduce, relatează Reuters.

Apropiaţii au declarat că discursul de deschidere al preşedintelui Biden, aşteptat la ora locală 17.00, (24.00, ora României), va sublinia ceea ce administraţia sa consideră a fi o realizare cheie: un NATO mai puternic şi mai unit, sub conducerea Washingtonului, cu mai mulţi membri şi hotărât să răspundă nevoilor lor de securitate colectivă. Aceasta aduce rezultate tangibile pentru alegătorii americani: o ţară mai sigură, cu o poziţie economică internaţională puternică, mai multe alianţe şi putere în străinătate şi mai puţin expusă riscului de conflict cu adversarii săi, va sublinia Biden.

Şeful Casei Albe, în vârstă de 81 de ani, a promis să continue cursa împotriva republicanului Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, în ciuda îngrijorării democraţilor de la Capitoliu şi a donatorilor că va pierde alegerile din 5 noiembrie, după o prestaţie ezitantă la dezbaterea din 27 iunie. Biden a făcut ca elementul central al politicii sale externe să fie restabilirea alianţelor tradiţionale ale Statelor Unite în străinătate pentru a contracara ameninţarea autocraţiilor, după ce Trump a provocat aliaţii ca parte a abordării sale „America First”.

Cine câştigă cursa din noiembrie ar putea avea un impact substanţial asupra viitorului NATO şi al Europei. Trump a sugerat că, în cazul unui al doilea mandat, nu ar apăra membrii NATO care ar fi atacaţi militar, dacă nu au îndeplinit obiectivul alianţei privind cheltuieli de apărare de 2% din PIB-ul lor respectiv. De asemenea, el a pus la îndoială valoarea ajutorului acordat Ucrainei în lupta sa împotriva invaziei Rusiei.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: