Summit pentru pace. Odobescu: România a susţinut de la început formula de pace a preşedintelui Zelenski

Sursa foto: Facebook

România a susţinut de la început formula de pace a preşedintelui Volodimir Zelenski, iar „aşa-zisa formulă de pace” a Rusiei este necredibilă, a declarat duminică, pentru AGERPRES, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, după ce a participat la Summitul Global pentru Pace dedicat Ucrainei, desfăşurat în Elveţia.

Şeful diplomaţii române a arătat că summitul găzduit de Elveţia a fost un succes, prin numărul mare de participanţi, dar şi prin acordul statelor că pacea în Ucraina trebuie să se bazeze pe Carta ONU şi pe dreptul internaţional.

„Am participat, ieri şi astăzi, la Summitul Global privind pacea în Ucraina, găzduit de Elveţia, la Buergenstock. Evenimentul a fost organizat la solicitarea preşedintelui Zelenski, iar la lucrările summitului s-a înregistrat o largă participare internaţională – peste 100 de state şi organizaţii internaţionale de pe toate continentele. Este un eveniment important, considerat de succes prin participarea largă şi prin acordul statelor participante, că acest proces, care este de altfel la început, trebuie să se bazeze pe Carta ONU şi pe dreptul internaţional. Au fost discutate trei teme prioritare de pe agenda Ucrainei, în cadrul formulei de pace prezentate de preşedintele Zelenski, şi anume securitatea nucleară, securitatea alimentară şi aspectele umanitare. Practic, au fost discutate în detaliu principiile care să stea la baza unei viitoare păci. Evident, este un proces de durată, dar faptul că au fost foarte mulţi participanţi de pe toate continentele arată interesul ţărilor de a găsi soluţii şi faptul că ordinea internaţională bazată pe reguli rămâne un fundament important al relaţiilor internaţionale”, a precizat Luminiţa Odobescu, pentru AGERPRES.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: