Summitul care poate decide soarta războiului din Ucraina începe azi în Elveția. Cine reprezintă România

Sursa foto: Twitter
Sursa foto: X

Summitul care poate decide soarta războiului din Ucraina începe astăzi în Elveția. Volodimir Zelenski a ajuns ieri în stațiunea de lux, unde sunt așteptați zeci de lideri de stat și de guvern. Elveția și Ucraina l-au organizat împreună și sunt invitate peste 90 de țări și organizații internaționale, inclusiv prieteni ai Rusiei precum India, Turcia și Ungaria. Rusia, în schimb, nu a fost invitată, iar China lipsește pentru că încearcă să își promoveze propria strategie de pace pentru Kiev.

Liderii mondiali se vor alătura sâmbătă preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la un summit în Elveţia pentru a explora modalităţi de a pune capăt celui mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, însă Rusia nu este invitată, iar evenimentul nu va reuşi să atingă obiectivul Kievului de a izola Moscova, comentează Reuters, preluat de News.ro. Vicepreşedintele american Kamala Harris, preşedintele francez Emmanuel Macron şi liderii Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Canadei şi Japoniei se numără printre cei care vor participa la reuniunea din 15-16 iunie, care va avea loc în staţiunea elveţiană Buergenstock, situată în vârf de munte. India, care a ajutat Moscova să supravieţuiască şocului sancţiunilor economice, este aşteptată să trimită o delegaţie. Turcia şi Ungaria, care întreţin legături cordiale cu Rusia, vor fi reprezentate de miniştrii lor de externe. Dar, în ciuda lunilor de lobby intens din partea Ucrainei şi a Elveţiei, alţi lideri nu vor fi prezenţi, în special China, un consumator cheie de petrol rusesc şi un furnizor de bunuri care ajută Moscova să îşi menţină baza de producţie.

„Această reuniune reprezintă deja un rezultat”, a declarat marţi Zelenski la Berlin, recunoscând în acelaşi timp provocarea de a menţine sprijinul internaţional pe măsură ce războiul, care a intrat deja în al treilea an, continuă.

Nouăzeci şi două de ţări şi opt organizaţii vor participa, a precizat Elveţia. România este reprezentată de ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu, potrivit MAE. Organizatorii, care pregătesc o declaraţie comună, s-au străduit să găsească un echilibru între condamnarea acţiunilor Rusiei şi asigurarea unui număr cât mai mare de participanţi, spun diplomaţii. Un proiect final al declaraţiei summitului se referă la „războiul” Rusiei împotriva Ucrainei şi subliniază, de asemenea, angajamentul faţă de Carta ONU şi respectarea dreptului internaţional, potrivit a două persoane familiare cu documentul. Participanţii care nu sunt de acord cu declaraţia au timp până la sfârşitul zilei de vineri să se retragă, au precizat sursele. Ministerul elveţian de externe a refuzat să comenteze.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: