În timp ce emisarii americani și ruși se pregătesc să înceapă discuțiile în Arabia Saudită cu privire la încetarea războiului din Ucraina, liderii europeni au convocat o reuniune de urgență la Paris după ce au fost excluși din negocierile de pace. Clivajul dintre SUA și Europa în ceea ce privește războiul din Ucraina și problemele de securitate s-a cristalizat pentru europeni la sfârșitul săptămânii trecute, la Conferința de Securitate de la Munchen, precizează Elie Tenenbaum, expert în securitate la Institutul Francez pentru Relații Externe.
„Cel mai rău coșmar al lor a devenit realitate”, spune el. „Ei văd că administrația Trump îi va ocoli și va încerca să forțeze Ucraina să negocieze un acord cu Rusia pentru a pune capăt războiului.”
Tenenbaum afirmă că liderii europeni au sperat că SUA și Europa ar putea lucra împreună sub noua administrație Trump. Dar comentariile făcute săptămâna trecută în Europa de mai mulți oficiali americani – secretarul apărării Pete Hegseth la Bruxelles, vicepreședintele JD Vance și trimisul special Rusia-Ucraina, generalul Keith Kellogg, la Munchen, și de însuși președintele Trump după o convorbire de o oră și jumătate cu președintele rus Vladimir Putin, au redus orice speranță.
„Europenii realizează acum că sunt singuri”, spune Tenenbaum.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat la Munchen pentru ca Europa să se alăture Ucrainei în construirea unei forțe de luptă europene: „Pentru ca viitorul Europei să depindă doar de europeni, iar deciziile privind Europa să fie luate în Europa”, a spus acesta.
La reuniunea de luni, găzduită de președintele francez Emmanuel Macron, se vor alătura liderii din Marea Britanie, Italia, Polonia, Spania, Țările de Jos și Danemarca.
Premierul britanic Kier Starmer a scris într-un editorial din The Daily Telegraph că este dispus să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina pentru a garanta un acord, potrivit NPR.
Cel puțin trei mari puteri europene vor trebui să se implice pentru a crea o adevărată forță de securitate, spune Tenenbaum.
„Este nevoie ca Regatul Unit și Polonia să fie alături de Franța. Și, în mod ideal, o a patra țară, care ar putea fi Germania sau Italia”, spune el.
Tenenbaum susține că europenii vor trebui să lupte pentru un loc la masa negocierilor „pentru a fi suficient de importanți încât SUA și Rusia să realizeze că procesul poate deraia dacă sunt ținuți în afara discuțiilor”.
Citește mai multe AICI.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News