Summitul de pace de la Cairo s-a încheiat fără progrese în ceea ce priveşte situaţia din Gaza

Sursa foto: X

Liderii arabi au condamnat, sâmbătă, la summit-ul de la Cairo, bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza, europenii au afirmat că civilii ar trebui protejaţi, dar în absenţa Israelului şi a înalţilor oficiali americani, nu a existat un acord pentru încetarea violenţelor, comentează Reuters.

Egiptul, care a convocat întâlnirea şi a găzduit-o, a spus că a sperat că participanţii vor face un apel la pace şi vor relua eforturile de rezolvare a problemei palestiniene de decenii, aceea a existenţei unui stat.

Dar întâlnirea s-a încheiat fără ca liderii şi miniştrii de Externe să convină asupra unei declaraţii comune, la două săptămâni de la un conflict care a ucis mii de oameni şi a determinat o catastrofă umanitară în enclava blocată Gaza unde trăiesc 2,3 milioane de oameni.

Diplomaţii prezenţi la discuţii nu au fost optimişti în ceea ce priveşte o soluîie, Israelul pregătind o invazie terestră în Gaza, menită să distrugă gruparea militantă palestiniană Hamas, al cărei atac din 7 octombrie s-a soldat cu moartea a 1.400 de oameni.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat sâmbătă că atacurile aerieneale Israelului au ucis cel puţin 4.385 de palestinieni de la atacul Hamas.

În timp ce statele arabe şi musulmane au cerut încetarea imediată a ofensivei Israelului, ţările occidentale au invocat în cea mai mare parte obiective mai modeste, cum ar fi ajutorul umanitar pentru civili.

Regele Iordaniei Abdullah a denunţat ceea ce el a numit tăcerea globală cu privire la atacurile Israelului, care au ucis mii de oameni în Gaza condusă de Hamas şi au lăsatpeste un milion de persoane fără adăpost şi a cerut o abordare echitabilă a conflictului israeliano-palestinian.

„Mesajul pe care îl aude lumea arabă este că vieţile palestinienilor contează mai puţin decât cele israeliene”, a spus el, adăugând că este revoltat şi mâhnit de actele de violenţă împotriva civililor nevinovaţi din Gaza, Cisiordania ocupată de Israel şi Israel.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: