Haga, oraşul care se promovează ca un centru global al păcii şi justiţiei, datorită tribunalelor internaţionale pe care le găzduieşte, se transformă într-un oraş al securităţii şi al restricţiilor pentru reuniunea NATO din 24-25 iunie, la care sunt aşteptaţi liderii alianţei formate din 32 de ţări, inclusiv preşedintele american Donald Trump.
Localnicii, iubitorii de artă şi diplomaţii se întâlnesc cu plăcere la o masă şi o băutură în istoricul gastrobar Berlage, situat în spatele unui muzeu de artă emblematic din Haga. Însă afluxul obişnuit de clienţi s-a rarefiat simţitor după ce au început să se ridice garduri în exterior, ca parte a măsurilor de securitate extrem de stricte din jurul reuniunii liderilor NATO, care sufocă oraşul olandez într-o operaţiune militară şi poliţienească de amploare, numită „Scutul portocaliu”, relatează The Associated Press (AP).
Părţi ale oraşului, de obicei relaxat – unde secretarul general al NATO, Mark Rutte, când era prim-ministru al Olandei, obişnuia să meargă cu bicicleta la serviciu mâncând un măr – se transformă într-o fortăreaţă militară.
„E mort”, spune Bianca Veenhof, proprietara Berlage, uitându-se la terasa aproape goală la începutul ceea ce ar fi trebuit să fie ora de vârf, miercuri, la prânz.
Locurile de parcare au fost blocate de garduri de securitate nou instalate, angajaţii din birourile din apropiere au fost rugaţi să rămână acasă, iar liniile de transport public din apropierea zonei au fost deviate.
Summitul are loc într-un context de tensiuni geopolitice globale şi de escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu.
CEA MAI MARE OPERAŢIUNE DE SECURITATE ORGANIZATĂ VREODATĂ ÎN ŢĂRILE DE JOS
În ceea ce spun că este cea mai mare operaţiune de securitate organizată vreodată în Ţările de Jos, autorităţile blochează anumite părţi ale oraşului, închid drumuri şi spaţiul aerian.
Baricadele temporare şi gardurile metalice care înconjoară locul de desfăşurare a summitului – World Forum – sunt doar o mică parte din măsurile luate în Haga.
Aproximativ 27.000 de poliţişti – aproximativ jumătate din efectivul total al poliţiei din ţară – vor fi la serviciu cu ocazia summitului, alături de peste 10.000 de membri ai forţelor de apărare.
Delegaţiile vor fi protejate de poliţia militară. Fregate vor patrula Marea Nordului, avioane de vânătoare F-35 şi elicoptere Apache vor survola zona, iar sistemele de apărare aeriană vor fi în alertă. Echipele de genişti vor cerceta locul de desfăşurare a summitului în căutare de explozivi.
Convoaiele care transportă liderii vor fi escortate de poliţia militară pe autostrăzi închise, de la aeroporturi până la locurile de cazare. În timp ce dronele civile sunt interzise în spaţiul aerian din jurul locului summitului şi al altor locaţii cheie, dronele poliţiei şi ale armatei vor survola locul de desfăşurare a reuniunii şi alte locaţii unde se vor aduna liderii.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News