Summitul NATO. Cătălin Dumitru: „Deciziile vor marca întreaga planetă. Să nu uităm de conflictele înghețate”

Foto PS News

Săptămâna aceasta, liderii și diplomații din cele 32 de state membre ale NATO se află în Washington, unde a fost semnat tratatul fondator al Alianței, în urmă cu 75 de ani. 

Analistul politic, Cătălin Dumitru, a explicat, pentru PS News, de ce Summit-ul NATO este, poate, cel mai important din ultimii zeci de ani. „Nu e vorba numai de conflictul de la granița cu România, este vorba, de asemenea, despre celelalte conflicte, inclusiv conflictele înghețate”, a punctat analistul.

„Este clar că acest Summit este unul dintre cele mai importante, din ultimele decenii. Cu siguranță, deciziile care se vor lua aici, vor marca nu doar estul Europei ci și întreaga planetă, cu o evoluție viitoare importantă.

Sigur că se caută soluții pentru pacea în regiunea noastră și nu numai. Nu e vorba numai de conflictul de la granița cu România, este vorba de semenea, de celelalte conflicte, inclusiv conflictele înghețate.

Este vorba de o nouă gândire și nouă poziționare a NATO

Aici, mă refer, strict la partea de război dintre Ucraina și Rusia, unde, inclusiv România are un rol important. Au fost semnate niște documente care implică și România, legate de sprijinul pe care NATO pe care să-l acorde, Ucrainei. Sunt decizii pe care sperăm să nu se reașeze după alegerile din Statele Unite, dar sunt decizii foarte importante și care implică inclusiv țara noastră.

De aceea prezența noastră la nivel de președinte de țară și la nivel de președinte al Senatului a fost foarte importantă și astăzi este un moment important la Consiliul Atlantic.

Discursul președintelui Ciucă, cred că a fost înțeles destul de bine

Nicolae Ciucă, în primul rând, a subliniat ceea ce e clar pentru toată lumea că este în acord cu direcția NATO: e nevoie de o prezență militară mai importantă la Marea Neagră. Prezență importantă nu este doar cea militară, ci și economică și investițională.

A întări granița Uniunii Europene înseamnă a întări granița cu lumea liberă, cu lumea democratică, cu lumea care are anumite valori. Asta nu se face doar prin înarmare, se face și prin investiții, ceea ce pentru România și pentru toată regiunea, este extrem de important.

Discursul președintelui Ciucă cred că a fost înțeles destul de bine de NATO deoarece este în asentimentul statelor mai mari din Consiliul Atlantic”, explică analistul Cătălin Dumitru.

La Adunarea Parlamentară a NATO, urmată de un summit NATO crucial în privința războiului din Ucraina, președintele Senatului, Nicolae Ciucă a subliniat importanța parteneriatului strategic dintre România și NATO.

Liderul Senatului a evidențiat că această alianță, consolidată prin contribuțiile constante ale României, reprezintă un pilon esențial pentru securitatea regională și globală.

„România, membră NATO din 2004, a demonstrat în mod constant dedicarea sa față de obiectivele Alianței. Poziția noastră strategică pe flancul estic al NATO ne plasează în fruntea apărării și descurajării.” a declarat Ciucă.

Ciucă a subliniat rolul vital al industriei de apărare românești și angajamentul țării de a îmbunătăți continuu capabilitățile militare, contribuind semnificativ la misiunile și operațiunile NATO la nivel mondial.

„Parteneriatul nostru cu NATO este imbatabil, bazat pe valorile comune ale păcii, securității și democrației. România va continua să sprijine Alianța, adaptându-se la noile amenințări și provocări ale secolului 21.”a adăugat el.

În concluzie, Nicolae Ciucă a reafirmat angajamentul României de a rămâne un partener de încredere și de a contribui activ la securitatea colectivă a NATO, asigurând astfel un viitor sigur pentru toți cetățenii săi.

Şefii de stat şi de guvern din ţările membre NATO se reunesc la Washington pentru un summit istoric – se împlinesc 75 de ani de la crearea alianţei, în 1949. Această reuniune are loc la mai bine de doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, iar subiectul va fi unul dintre cele mai importante de pe ordinea de zi.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: