Skip to content
Internațional

Summitul NATO de la Londra. Ce lideri politici participă la întâlnire

adaktusson.eu
" "

La summitul NATO de la Londra, din 3-4 decembrie 2019, se vor întâlni liderii politici din statele aliate, ocazie cu care România va reitera importanţa Mării Negre pentru Flancul Estic.

Liderii celor 29 de ţări membre ale NATO se vor regăsi marţi seară la Buckingham Palace pentru o recepţie dată de regina Elisabeta a II-a înaintea summitului NATO, organizat în nordul Londrei.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, va avea o întrevedere cu omologul său american, Donald Trump, şi se va întâlni cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, în compania cancelarului german, Angela Merkel, şi a premierului britanic, Boris Johnson, marţi la Londra, înaintea summitului NATO, a făcut cunoscut joi Palatul Elysee.

La scurt timp după sosirea în Marea Britanie, preşedinţii francez şi american vor avea o întrevedere bilaterală la Winfield House, reşedinţa ambasadorului SUA la Londra. Ulterior, Emmanuel Macron va participa la o reuniune de coordonare cu prim-ministrul britanic şi cancelarul german alături de preşedintele turc la 10 Downing Street, reşedinţa lui Boris Johnson.

Agenda reuniunii va fi probabil influenţată şi de recenta declaraţie a preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la starea de „moarte cerebrală” în care s-ar afla NATO, un punct de vedere care a determinat multe reacții din partea membrilor alianței. Preşedintele francez a făcut această declarație după ofensiva lansată de preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, în nord-estul Siriei, fără nicio consultare cu aliaţii şi după retragerea soldaţilor americani din regiune, interpretată ca o undă verde pentru operaţiune din partea preşedintelui american. În consecinţă, Emmanuel Macron a lansat un apel la revizuirea strategiei Alianţei.

Vineri, şeful statului turc l-a criticat virulent vineri pe omologul său francez afirmând că această apreciere reflectă o înţelegere „bolnavă şi superficială” şi recomandându-i să verifice dacă nu cumva el însuşi este „în moarte cerebrală”. Într-un discurs susţinut la Istanbul, Recep Tayyip Erdoğan a declarat: „Mă adresez din Turcia preşedintelui francez, Emmanuel Macron, şi o voi repeta la NATO. Examinează-ţi mai întâi propria moarte cerebrală!”.

Această reacţie a președintelui turc intervine după criticile formulate joi de către Macron cu privire la ofensiva lansată luna trecută de Turcia în nordul Siriei împotriva miliţiei kurde (YPG), sprijinită de ţările occidentale.
„Nimeni nu vă acordă atenţie. Aveţi încă o latură de amator, începeţi prin a remedia aceasta.(…) Când vine vorba de a vă împăuna, ştiţi bine să o faceţi. Dar când vine vorba de a aloca NATO banii pe care îi datoraţi, este altceva. (…) El este atât de neexperimentat! Nu ştie ce este lupta antiteroristă, de aceea vestele galbene au invadat Franţa! Gesticulaţi cât doriţi, în cele din urmă veţi recunoaşte meritele luptei noastre împotriva terorismului”, a spus Erdoğan.

Pe de altă parte, președintele american Donald Trump a minimizat, totuşi, repercusiunile criticilor formulate de Emmanuel Macron la adresa NATO, considerând că acestea se înscriu „în normele democraţiei în politică, în special democraţia în politică din NATO„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *