Skip to content
Politică Republica Moldova

Summitul NATO de la Londra. Obiective și teme de discuție

Inquam Photos / Octav Ganea

La împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea NATO şi a 15 ani de la aderarea României la structurile acesteia, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a stabilit obiectivele României pentru Summitul NATO, care va avea loc pe 3 şi 4 decembrie, la Londra.

Vom sublinia două lucruri. Vom reitera importanţa Mării Negre pentru NATO, Flancul estic şi România. O a doua temă este că România este în continuare hotărâtă să aloce 2% din PIB pentru Apărare. În rest, eu sunt un adept al unei alianţe NATO puternice şi voi reitera importanţa unei abordări care duce la o Alianţă puternică şi unită„, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, după ședința CSAT.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că la reuniunea aniversară de la Londra mesajul va fi acela de unitate în ceea ce priveşte consolidarea NATO. În urmă cu câteva zile, acesta a apărat relevanţa, importanţa şi forţa Alianţei Transatlantice. Pentru statele membre, securitatea Alianţei Nord-Atlantice este indispensabilă, iar cu prilejul summitului de la Londra, va fi formalizată decizia prin care spaţiul cosmic este recunoscut ca domeniu operaţional de luptă.

Un punct important pe agenda întâlnirii va fi şi împărţirea responsabilă a cheltuielilor financiare. Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a anunțat o revizuire „în sus” a estimărilor anterioare, într-un context în care preşedintele american Donald Trump, instalat la începutul lui 2017, a făcut apel insistent la ceilalţi aliaţi din NATO, mai ales Germaniei, să-şi crească bugetele militare. Nouă dintre cele 29 de state ale NATO au atins deja obiectivul stabilit în cadrul Alianţei de a consacra apărării 2% din PIB, iar majoritatea au planuri de a atinge acest obiectiv până în 2024, a precizat Jens Stoltenberg.

Reformarea Alianţei ar putea ţine agenda liderilor NATO, în contextul propunerilor venite recent din partea Germaniei şi Franţei şi discutate la Reuniunea miniştrilor de externe ai statelor membre. Pe de o parte, Germania propune crearea unui comitet de experţi care să declanşeze o dezbatere politică şi strategică, având ca scop recâştigarea încrederii între aliaţi. Franţa, pe de altă parte, vrea schimbarea procesului decizional, care încă de la înfiinţarea NATO se bazează pe consens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *