Summitul NATO. Fenechiu: „Ciucă are o foarte bună relație, atât cu Statele Unite, cât și cu NATO”

Foto Facebook Nicolae Ciuca
Liderul PNL, preşedintele Senatului Nicolae Ciucă, a participat, miercuri, 10.07 a.c., alături de preşedintele Klaus Iohannis, la lucrările Summitului NATO de la Washington. În opinia sa, ajutorul statelor membre pentru Ucraina va fi esenţial în parcursul ulterior al războiului. „Suntem gata să contribuim la deciziile strategice”, a subliniat, Ciucă.
Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu a vorbit pentru PS News, despre credibilitatea internațională a declarației acestuia, în contextul în care „Nicolae Ciucă a fost în teatrul de operațiuni, a fost șeful statului major, a fost ministru”.
Foto: PS News

„Nicolae Ciucă, pe lângă faptul că este președintele Senatului, vine din poziția de fost ministru al Apărării naționale și de fost șef al Marelui Cartier General Major. Anterior, a fost unul din oamenii care a luptat în Irak. Are o foarte bună relație, atât cu Statele Unite, cât și cu NATO.

Perspectiva lui Nicolae Ciucă este o perspectivă dublă. Este perspectiva omului care cunoaște foarte bine sistemul militar NATO. Pe de altă parte, este perspectiva omului politic care este președintele Senatului, președintele Partidul Național Liberal și candidatul la președinție al PNL.

În discursul de la Washington, Nicolae Ciucă n-a spus nimic altceva decât ceea ce spune în mod constant și anume, că noi, românii, credem într-un NATO robust și rezilient, care să se adapteze noilor amenințări, inclusiv războiului cibernetic și tacticilor hibride.

Angajamentul nostru față de viitorul NATO este de neclintit

A vorbit, de asemenea, de cei 75 de ani, de existenta, a vorbit de cei 20 de ani de parteneriat strategic. Deci, una peste alta, din perspectiva lui Nicolae Ciucă, abordarea este cea a unui om care a lucrat cu NATO, cunoaște foarte bine NATO și, în afară de treaba asta, vorbește despre lucruri pe care nu le știe niciun om politic care nu a fost în structuri le NATO.

Ciucă a fost în teatrul de operațiuni, a fost șeful statului major, a fost ministru. Da, poate să dea o declarație atât de credibilă, cum poate să o dea doar cineva care are aceste calități, are aceste date, care a fost, acolo.

 Nicolae Ciucă spune ce își doresc românii: să aibă garanții de securitate. Vedem, tot mai des,  forțe suveraniste, în România

Românii își doresc să putem face față atât războiul cibernetic, cât și celui hibrid, pentru că vedem acest lucru. Vedem forțe suveraniste în România, lucruri despre care avem anumite informații chiar dacă nu toate pot fi probate, că ar fi susținute de Moscova. Vedem că există un război hibrid.

Vedem că există publicații online, că există fake news care pleacă de acolo, vedem ce s-a întâmplat în Franța, unde partidele pro-ruse au avut un anumit tip de campanie și aproape că l-au încurcat pe Macron.

Același lucru se poate întâmpla în Germania. Mai știm că în alegerile precedente, ei (n.r. rușii) s-au implicat în Statele Unite, deci din punctul ăsta de vedere, e normal să ne dorim un NATO puternic.

Având în vedere faptul că avem umbrela NATO, care ne protejează de posibilitatea unui atac clasic, trebuie să găsim metodele cele mai bune de apărare în fața războiului cibernetic.

 Războiul cibernetic este la fel de periculos precum războiul clasic. Noi apărăm Republica Moldova, susținând Ucraina

Noi, în momentul de față, apărăm Republica Moldova, susținând Ucraina. Atâta vreme cât Ucraina ține frontul și păstrează inclusiv zona Odessa, nu există posibilitatea ca rușii să ajungă nici măcar în zona Transnistria. Deci, din punctul ăsta de vedere, tot summit-ul este sub deviza: ajutăm Ucraina.

Mesajul lui Ciucă vine de la un om care știe ce vorbește

Biden a declarat, în deschidere, că Ucraina nu va pierde acest război, că Ucraina va câștiga războiul. Este mesajul Statelor Unite. Deci, din punctul ăsta de vedere, eu cred că mesajul lui Ciucă vine de la un om care știe ce vorbește și care cunoaște foarte bine acest mecanism”, afirmă Daniel Fenechiu.

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a participat miercuri, la Washington, la lucrările summitului NATO

“Au început lucrările Summitului NATO de la Washington, unde particip alături de președintele Klaus Iohannis. Este cea mai importantă reuniune internațională din acest an în domeniul apărării, unde se discută viitorul securității Europei. Ajutorul pe care statele membre îl vor acorda Ucrainei va fi esențial în parcursul ulterior al războiului“, a transmis Nicolae Ciucă, într-o postare pe Facebook.

Șeful Senatului a participat alături de președintele Klaus Iohannis la lucrările Consiliului Nord-Atlantic.

“Alături de SUA, de Germania, de Olanda și de Italia, România se numără printre membrii Alianței care vor sprijini Ucraina cu sisteme defensive anti-aeriene, menite să protejeze civilii de rachetele rusești. Angajamentul nostru comun a fost apreciat de președintele american Joe Biden, în discursul său din deschiderea Summitului“, a mai adăugat Ciucă.

75 de ani de la crearea NATO

Reuniți în Statele Unite ale Americii, la 75 de ani de la crearea NATO și cu privirile spre istoria fondatoare a comunității transatlantice, liderii celor 32 de state membre ale NATO au adoptat declarația finală a summitului de la Washington în conținutul căreia au proclamat sprijinul lor pentru “calea ireversibilă” a Ucrainei “către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO”, o transformare diplomatică superioară a declarațiilor de la București din 2008 și de la Vilnius din 2023.

Reafirmând, în conformitate cu Conceptul Strategic de la Madrid din 2022, că Rusia rămâne “cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității aliaților”, șefii de stat și de guvern euro-atlantici și-au asumat încă din debutul comunicatului final angajamentul “de neclintit de a ne apăra reciproc și fiecare centimetru de teritoriu aliat în orice moment, astfel cum este consacrat în articolul 5 din Tratatul de la Washington“.

În documentul adoptat, Joe Biden, Emmanuel Macron, Keir Starmer, Olaf Scholz, Klaus Iohannis și ceilalți lideri euro-atlantici afirmă că nu pot exclude “posibilitatea unui atac împotriva suveranității și integrității teritoriale a aliaților”, drept pentru care au consolidat postura de descurajare și apărare “pentru a preveni orice posibilitate de agresiune din partea oricărui potențial adversar” prin cea mai mare consolidare a apărării colective după finalul Războiului Rece, prin planurile regionale de apărare de nouă generație, prin desfășurarea de forțe pregătite de luptă pe întreg flancul estic și printr-o apărare antiaeriană integrată.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: