Summitul pentru pace în Ucraina. Luminița Odobescu: „Rusia poate pune capăt acestui război, dar nu vrea să o facă”

Ucraina Rusia Razboi
Sursa foto: Facebook

Peste 100 de țări și organizații s-au reunit în Elveția pentru o conferință majoră dedicată stabilirii unei căi spre pace între Ucraina și Rusia, dar nu va fi prezentă nicio delegație de la Moscova.

În cadrul acestui Summit de pace organizat în Elveția, România și-a declarat pentru încă o dată poziția asupra războiului condus de trupele rusești în Ucraina.

Suntem constrânși să continuăm să sprijinim Ucraina – prin angajamentul nostru comun de a susține dreptul incontestabil al fiecărei țări suverane de a-și decide viitorul. Aceasta este o responsabilitate care ne-a fost încredințată în mod colectiv, ca o comunitate legată atât de reguli, cât și de valori, de către toate victimele nevinovate din Ucraina.

Dar ucrainenii nu sunt doar victime ale agresiunii rusești. Ei sunt apărători ai libertății și democrației. Atât de mulți dintre ei, atât civili, cât și militari, au plătit prețul suprem pentru valorile care stau la baza ordinii internaționale contemporane”, a declarat Luminița Odobescu, ministru Afacerilor Externe.

Rusia este în mod definitiv agresorul

Potrivit ministrului MAE, Ucraina nu a vrut și în continuare nu vrea să lupte în acest război, iar Rusia este singura responsabilă din punct legal, politic și moral pentru acest conflict. Astfel, doar Federația Rusă poate pune capăt acestui război, însă nu vrea să facă acest lucru.

Pe de o parte – îi avem pe ucraineni, care nu vor întoarce spatele viitorului democratic al țării lor. Ei vor continua să lupte, vor muri dacă trebuie, pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a țării lor. Pe de altă parte – îl avem pe agresor, Rusia. Propaganda sa susține că Rusia vrea să pună capăt războiului. Ea împinge această narațiune falsă, conform căreia Ucraina respinge orice inițiativă de pace”, a mai declarat ministrul MAE, Luminița Odobescu.

„Rusia crede că poate folosi forța pentru a submina viitorul Ucrainei”

Cu toate acestea, Rusia trebuie judecată în funcție de dovezi, mai degrabă decât de vorbe. În plus, acțiunile Federației Ruse sunt foarte vizibile, deoarece forțele rusești atacă zilnic civili și infrastructura civilă cu brutalitate. Aceasta națiune a comis atât crime împotriva umanității, cât și crime de război în multe locuri din Ucraina, și cu toate acestea nu reușesc să înfrângă rezistența extraordinară a Ucrainei, a explicat Odobescu.

Referitor la posibila subminare a viitorului Ucrainei, ministrul MAE susține că „acest lucru provine dintr-o înțelegere învechită a relațiilor internaționale. Una în care lumea este împărțită: pe de o parte: așa-numitele Mari Puteri; pe de altă parte (așa cum crede Rusia): actorii internaționali cu un statut mai mic”.

Iată care este miza: menținerea ordinii internaționale bazate pe reguli – sau întoarcerea la politica de putere din secolul al XIX-lea. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este un test de turnesol pentru comunitatea noastră internațională.

Pentru noi, reuniți aici la Bürgenstock, există o singură opțiune: să respingem în unanimitate orice încercare de a readuce forța în afacerile internaționale. Să susținem Carta ONU. Pentru a proteja dreptul internațional. Pentru a demonstra Rusiei, și tuturor celor care ar putea avea planuri similare, că o agresiune împotriva unei alte țări suverane nu poate rămâne nepedepsită”, a încheiat ministrul MAE declarația sa, din cadrul Summitului Global pentru Pace dedicat Ucrainei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: