Skip to content
Puterea Știrilor Video

Sunt 90% șanse ca impozitarea pensiilor speciale să NU treacă de CCR. Semnal tranșant din PNL

Inquam Foto / George Călin
" "

Invitat în studioul „Puterea Știrilor”, liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, susține că impozitarea cu până la 85% a pensiilor speciale, lege votată luna trecută în Camera Deputaților, este departe de a deveni realitate. „Problema pensiilor speciale a ajuns să fie un laitmotiv și dă foarte bine să votezi <<pentru>> (n.r- pentru impozitarea pensiilor speciale), deși există o convingere a marii majorități a celor care votează că este doar un exercițiu de democrație și în niciun caz o măsură care să producă consecințe”, spune acesta.

Liberalul este de părere că problema pensiilor speciale a devenit o problemă care este abordată într-un scop strict electoral, iar legea nu va trece de controlul de constituționalitate al judecătorilor CCR. „E o formă de ipocrizie. E un mare fâs și un blocaj. Doar printr-o întâmplare ar putea să treacă de controlul de constituționalitate o asemenea propunere. Cam 10% șanse sunt să treacă legea de acest control de constituționalitate”, a adăugat liberalul.

" "

„Din păcate, problema pensiilor speciale a devenit o problemă care este abordată într-un strict scop electoral, într-o manieră extrem de ipocrită. Noi suntem într-o situație în care trebuie să luăm niște măsuri în legătură pensiile. Pe de o parte, este legea care prevede majorarea tuturor pensiilor cu 40% de la 1 septembrie, inclusiv a celor speciale, creația Olguței Vasilescu și a PSD-ului lui Dragnea.

Pe de altă parte, vorbim despre problema pensiilor speciale, care a ajuns să fie un laitmotiv și dă foarte bine să votezi „pentru”, deși există o convingere a marii majorități a celor care votează că este doar un exercițiu de democrație și în niciun caz o măsură care să producă consecințe. Explicația e foarte simplă: printre beneficiarii pensiilor speciale se numără Avocatul Poporului și judecătorii Înaltei Curți, precum și judecătorii Curții Constituționale. Chiar dacă noi politic ne înțelegem să nu atacăm legea pentru că avem presiunea de la cetățeni, o să o atace Înalta Curte sau Avocatul Poporului.

Cei 9 judecători de la Curtea Constituțională au sau vor avea pensie de serviciu. Cu credeți că vor vota ei să își diminueze veniturile cu 70%?. Asta e situația. E o formă de ipocrizie. E un mare fâs și un blocaj. Doar printr-o întâmplare ar putea să treacă de controlul de constituționalitate o asemenea propunere. Cam 10% șanse sunt să treacă legea de acest control de constituționalitate. Am fost extrem de optimist”, a declarat Daniel Fenechiu, la Puterea Știrilor.

CCR dezbate sesizările privind impozitarea pensiilor speciale

Curtea Constituțională ar putea să se pronunțe astăzi privind legea care prevede impozitarea cu 85% a pensiilor speciale, adoptată de Parlament pe 17 iunie, dar atacată privind constituționalitatea de Avocatul Poporului și Înalta Curte de Casație și Justiție.

Camera Deputaților a votat, pe 17 iunie, impozitarea cu 85% a pensiilor speciale mai mari de 7.000 de lei. Legea prevede impozitarea tuturor pensiilor, fiind incluși și magistrații, polițiștii, militarii, diplomații etc. În acest moment, singura excepție o constituie pensiile parlamentarilor. De fapt, vor fi impozitate cu 10% pensiile cuprinse între 2.001 și 7.000 de lei și cu 85% cele peste 7.000 de lei iar supuse impozitului propriu-zis vor fi doar acele părți din pensie care depășesc 2.000, respectiv 7.000 de lei, nu pensia în întregul ei.

Anterior, CCR a admis pe 6 mai, cu unanimitate de voturi, obiecțiile de neconstituționalitate ale Curții Supreme și Avocatului Poporului şi a constatat că legea de abrogare a pensiilor speciale este neconstituţională.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *