Skip to content
Politică

Sunt afaceriștii români la adăpost după Brexit? Șeful CCIR, întâlnire cu ambasadorul UK

psnews.ro

Sunt afaceriștii români la adăpost după Brexit? Președintele Camerei de Comerț și Industrie din România (CCIR), Mihai Daraban, a avut o întâlnire pe această temă cu ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell.

Vizita de lucru a ambasadorului Regatului Unit a avut loc marți la sediul CCIR Business Center, potrivit unui comunicat trimis PSnews.ro.

3 (1)

Recent, CCIR a publicat un document de informare privind Brexit-ul, factor ce a determinat inițiativa ambasadorului de a întreprinde această întâlnire de lucru, ambasadorul Brummell fiind la prima vizită oficială la sediul CCIR.

Ambasadorul și-a exprimat speranța ca poziția mediului de afaceri, așa cum este ea exprimată în documentul CCIR, să fie ascultată la toate nivelurile guvernamentale.

Mai mult: Paul Brummell a precizat că  Brexit-ul reprezintă un factor deosebit de important pentru relațiile comerciale dintre cele două state. De asemenea, România are un interes deosebit privind aceste negocieri, datorită numărului ridicat de cetățeni români care locuiesc în Regatul Unit, a menționat diplomatul.

La rândul lui, Mihai Daraban a apreciat drept un lucru bun prezența companiilor britanice în România, considerând că acestea sunt cei mai buni ambasadori pentru mediul de afaceri. Președintele CCIR a invitat ambasada UK să organizeze un pavilion britanic la unul dintre târgurile Romexpo, pentru a pune în contact companiile din România și pe cele din Regatul Unit, interesate de parteneriate, inclusiv pe terțe piețe.

2 (2)

CCIR și-a exprimat speranța ca prin intermediul bunelor relații comerciale cu Marea Britanie să se deschidă oportunități de afaceri pentru companiile românești în spațiul Commonwealth-ului britanic, se mai arată în comunicat.

Ambasadorul britanic a pledat pentru un acord care să permită o cooperare strânsă între Marea Britanie și UE pe plan comercial, acord rezultat din negocierile pentru Brexit. Excelența Sa și-a exprimat încrederea că negocierea post-Brexit a unui acord comercial va fi mai simplă, având în vedere faptul că există o apropiere legislativă între cele două entități (UE și UK).

Relația comercială reprezintă un interes deosebit datorită excedentului comercial deținut de România, atât în cazul comerțului cu bunuri, cât și în cazul celui cu servicii.

Schimburile comerciale între România și Marea Britanie, conform Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Departamentul de Comerț Exterior, au înregistrat o evoluție ascendentă, îndeosebi începând cu anul 2005, după finalizarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, în decembrie 2004. Acestea s-au ridicat, în 2015, la 3,94 miliarde EUR, cu un excedent comercial de 814 mil. EUR în favoarea României. În primele 11 luni ale anului 2016, schimburile au însumat 3,76 mld. EUR, cu un excedent comercial de 898 mil. EUR în favoarea României.

1 (3)

Importurile României din Marea Britanie reprezintă circa 1% din PIB, iar exporturile românești către Regatul Unit reprezintă circa 1,5% din PIB-ul României. În 2015, investițiile britanice în România au fost de 1,346 miliarde EUR (poziția a 13-a în clasamentul investitorilor străini), reprezentând 2,1% din totalul investițiilor străine în România.

Documentul de informare despre efectele Brexit asupra economiei este disponibil la adresa: http://ccir.ro/wp-content/uploads/2014/11/Document-de-informare-Brexit-1.pdf.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *