Skip to content
Politică

Sunt serviciile secrete prea puternice? Geoană arată cu degetul clasa politică: „Suntem ţara extremelor”

Preşedintele PSRO, senatorul Mircea Geoană, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută în Cluj-Napoca, marţi, că ar trebui regândit rolul structurilor civile ale statului, arătând că problema nu este că structurile de forţă sunt prea puternice, ci că „este prea slabă clasa politică”.

„Noi suntem într-un fel ţara extremelor, în sensul că trebuie să intervină o criză majoră ca să începem să ne uităm la modul în care ţara funcţionează. Nu există stat puternic fără structuri de forţă puternice şi de la Alexandru Ioan Cuza încoace statul român a încercat să-şi dezvolte structuri militare, armată, servicii de informaţii cât mai performante cu putinţă. Este un lucru pe care orice stat din lume îl încearcă. Problema pe care noi trebuie să ne-o punem nu este de resetare a rolului serviciilor de informaţii din România, ci de ce braţul civil, partea politică, de administraţie a statului, care guvernează, este atât de slabă. De ce e nevoie ca SRI să sară în ajutorul DNA pentru a putea să lupte împotriva corupţiei? De ce SRI este chemat să sprijine ANAF pentru a începe să lupte împotriva evaziunii fiscale? Problema noastră nu e că serviciile sunt prea puternice, ci că e prea slabă clasa politică, nu că avem structuri de forţă prea puternice, ci că braţul civil e prea slab. De aceea, eu, ca fiu de militar, nu pot decât să spun că avem nevoie în continuare de structuri de forţă puternice, controlate politic şi democratic”, a spus Mircea Geoană, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor dacă ar trebui resetate serviciile de informaţii după scandalul Hexi Pharma, scrie Agerpres.

El a mai arătat că Parlamentul nu-şi exercită rolul de control pe care îl are asupra instituţiilor pe care este îndreptăţit prin lege să le verifice.

„Nu este normal ca rolul de control al Parlamentului să fie pur decorativ. E pur decorativ astăzi. (…) Parlamentul nu-şi exercită rolul de control asupra executivului şi asupra instituţiilor aflate sub controlul său. (…) Hexi Pharma ne arată că sistemul de sănătate este la fel de căpuşat, ca şi sistemul de investiţii publice în domeniul infrastructurilor, practic în orice domeniu. De aceea, eu spun că nu trebuie să regândim rolul structurilor statului, ci mai degrabă trebuie să regândim rolul structurilor civile ale statului, acolo este slăbiciunea principală”, a subliniat Mircea Geoană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *