Skip to content
Politică

„Sunteți penibili, habar nu aveți de adevăratele probleme ale sistemului de învățământ!” Un proiect USRPLUS stârnește reacții acide în online

Inquam Photos/Octav Ganea

Un proiect depus de reprezentanți ai USRPLUS stârnește reacții acide în mediul online. Este vorba despre un proiect depus joi la Parlament, care modifică Legea educației naționale, prin care colectarea banilor pentru așa-zis-ul fond al clasei ar putea fi pedepsită contravențional cu amendă între 1000 și 2000 de lei.

Ce prevede proiectul de lege:

(1^2) În unitățile de învățământ de stat și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sau chiar în afara acestor spații, este interzisă pretinderea, în mod direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, personal sau prin intermediul interpușilor, de către personalul didactic de conducere, personalul didactic de predare și de instruire practică, personalul didactic auxiliar sau personalul nedidactic, a unor sume de bani sau alte foloase patrimoniale elevilor, părinților sau reprezentanților legali ai acestora.

Actele cu titlu gratuit, astfel cum sunt donația sau legatul, prin care sunt oferite sume de bani sau alte foloase patrimoniale sunt permise numai dacă privesc în mod exclusiv ca beneficiar direct unitatea de învățământ și numai dacă iau naștere din inițiativa celui care oferă.

Sunt exceptate de la prevederile prezentelor dispoziții legale activitățile de pretindere sau strângere a sumelor de bani sau a altor foloase patrimoniale cazurile ce privesc activități extracuriculare, astfel cum sunt excursiile, petrecerile, evenimentele caritabile sau alte asemenea activități care nu privesc în mod direct actul de educație.

2. După litera b) a alin. (1) al articolului 360 se introduce o nouă literă (c), cu următorul cuprins:

c) nerespectarea dispozițiilor art. 7 alin. (12), cu amendă între 1000 și 2000 de lei.

3. După alineatul (3) al articolului 360 se introduce un nou alineat (4) cu următorul cuprins:

Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor contravenţionale prevăzute la alin. (1) lit. c) se fac de către ofiţerii sau agenţii de poliţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cu competenţe în domeniu, la sesizarea elevilor, părinților sau cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice.”

Ce spune inițiatorul și cum a fost „desființat” în online:

„Am depus astăzi în Parlament o nouă inițiativă legislativă în care solicit ferm ca practica strângerii ilegale de bani de la părinți și copii să fie eliminată și pedepsită. Prezenta modificare legislativă introduce o nouă sancțiune cu caracter contravențional care poate fi constatată și aplicată de ofițerii sau agenții de poliție competenți din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Anticipăm faptul că aceste modificări legislative propuse vor duce la o corijare definitivă a modului în care elevii, părinții, dascălii, personalul din toate unitățile de învățământ și chiar factorul politic, văd și înțeleg obișnuința de a solicita, în mod regulat, la intervale de timp repetate, sume de bani pentru a putea oferi elevilor o educație adecvată în cele mai bune condiții”, a scris pe Facebook deputatul USR-PLUS Filip Hăvârneanu, inițiator al legii.

Proiectul celor de la USRPLUS nu a fost însă bine primit de către internauți, astfel că mesajele critice au început să „inunde” pagina de Facebook a inițiatorului legii. Reprezentanții formațiunii politice sunt acuzați, printre altele, și de faptul că nu cunosc legea. Redăm și noi mai jos o parte din comentariile românilor:

F.M: Am ratat știrea integrală! Au spus ca vor construi școli noi sau ca vor fi obligate primăriile prin lege sa asigure renovările si materialele didactice si sanitare ale școlilor??

C.M.C: Dragă Filip…. Îmi permit sa îți vorbesc așa, pentru că văd că ești mult mai tânăr decât mine.. Te invit, de fapt vă invit pe toți cei patru „flăcăi” din poză, la școală, să discutați cu noi, cei de la catedră, înainte de a da o lege, indiferent care ar fi ea, în ceea ce privește educația.. .

I.I.I: Practic ați rezolvat problema cu wc-urile din curțile școlilor, unde a murit un copil si acum a mai rămas fondul școlii, care stătea în frunte ca păduchele!
Bine măcar că alocațiile sunt dublate, conform promisiunilor!
#faramincinosiinfunctiipublice
#ceimaiprostidincurteascolii

A.P: Amețiților, este interzis si acum, dar noi, părinții, suntem nevoiți să scoatem bani din buzunar pentru că voi nu dați un leu școlilor! Despre ce vorbim?…

I.M: Încă odată spun: acești oameni nu au copii!!! Este singura explicație pentru faptul că sunt pe dinafara când vine vorba de copii, educație, învățământ!!!

L.C: Și era nevoie de o poză cu patru vlăjgani ca să ilustreze așa veste care practic va zgudui educația din temelii… 😅 😅 Alianța asta nu are discernământ. Nu știe conceptul de ridicol.

C.I.F: Gataaa, ați rezolvat problema învățământului din România. Sunteți penibili, habar nu aveți de adevăratele probleme ale sistemului de învățământ. Mi-a plăcut fraza „am lucrat mult la această lege”🤣🤣 PENIBILI!

S.I: 1. E deja interzis. 2. Introduceți sancțiuni, un rahat! Voi nu știți că sistemul de învățământ nu funcționează fără contribuțiile (directe si benevole) a milioane de părinți? Sunt miliarde băgate anual în sistem, miliarde absolut necesare, pe care voi nu le alocati de la bugetul de stat. Habar nu aveti de ce inca mai functioneaza invatamantul. 3. Sistemul s-a adaptat si se va adapta in continuare; exista mii de asociatii de parinti, care sprijina scolile cu bani. Legal. Da, fondul clasei si al scolii si multe altele. Când faceți legi fără să aveți habar de lumea reală, atunci dați România si mai rău peste cap. Aștept oferta sa iti fiu consilier, dragul meu prieten! 🤗

C.MG: Cea mai toxică adunătură din România.

V.B.A: Vedeți, dacă mergeați și voi la școală…aveați o imagine mai aproape de realitate! Dar așa…cu liceul pe YouTube și facultatea pe Facebook…

M.R: Și grupurile de părinți de pe WhatsApp nu le interziceți prin lege? Alea în care se cer bani la greu pentru de toate, inclusiv pentru manualele inexistente. Vai de mama voastră de trotinetiști, contactul vostru cu realitatea e zero barat!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *