SUPER TUESDAY, cea mai semnificativă zi din calendarul alegerilor primare americane. Mai are şanse Haley?

Sursă foto: Twitter

Marţi, 5 martie, este în calendarul electoral american o zi foarte importantă, cunoscută sub numele de Super Tuesday (Super Marţi), pentru că 15 state din SUA şi un teritoriu american organizează competiţiile interne de nominalizare a candidatului Partidului Republican, respectiv Democrat, pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie. Ar putea fi, teoretic, ultima şansă a fostei ambasadoare la ONU Nikki Haley de a opri ascensiunea fulminantă a lui Donald Trump către nominalizarea din partea Partidului Republican, scrie Reuters.

5 martie, Super Tuesdey, este cea mai importantă zi a alegerilor primare, când mai mult de o treime dintre delegaţi vor fi desemnaţi pentru Convenţia Naţională Republicană din iulie de la Milwaukee. Preşedintele Joe Biden are, la rândul său, şanse maxime de a obţine nominalizarea din partea democraţilor atunci când vor vota delegaţii la Convenţia Naţională Democrată din august de la Chicago, astfel că vor rămâne doar doi contracandidaţi cu şanse mari.

CE ESTE SUPER MARŢEA?

Super Marţea descrie ziua din ciclul alegerilor primare prezidenţiale din SUA în care votează cele mai multe state. În competiţia republicană, 874 din cei 2.429 de delegaţi vor fi desemnaţi, inclusiv din cele mai populate două state, California şi Texas. Cel puţin 1.215 delegaţi sunt necesari pentru a câştiga nominalizarea la Convenţia Naţională Republicană din iulie.

Numărul delegaţilor republicani, repartizaţi pe state, pentru votul din Super Tuesday este următorul: Alabama (50), Alaska (29), Samoa Americană (9) Arkansas (40), California (169), Colorado (37), Maine (20), Massachusetts (40), Minnesota (39), Carolina de Nord (74), Oklahoma (43), Tennessee (58), Texas (161), Utah (40), Vermont (17) şi Virginia (48).

Aproape o treime dintre delegaţii democraţi vor fi, de asemenea, decişi la 5 martie, cu competiţii de nominalizare organizate în 14 din aceste 15 state, plus Samoa Americană. În Alaska, democraţii votează pe 6 aprilie. 5 martie este, de asemenea, ultima zi în care democraţii din Iowa pot trimite prin poştă buletinele de vot în cadrul caucusurilor (adunări electorale) din acest stat şi când vor fi anunţate rezultatele.

LA CE NE PUTEM AŞTEPTA?

Având în vedere că atât de multe state şi un teritoriu votează pe diferite fusuri orare, ar putea dura ceva timp până când rezultatele complete vor fi clare. În California, buletinele de vot prin corespondenţă sunt valabile atâta timp cât sunt ştampilate în ziua alegerilor primare sau înainte de aceasta şi primite până la 12 martie.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL