Parlamentul European cere ca pe niciun produs sau supliment alimentar să nu mai apară scris că ar aduce beneficii pentru sănătate dacă are în exces zahăr, sare ori grăsimi. Oficialii de la Bruxelles solicită să se ia măsuri în acest sens, printr-o legislație care să se aplice în toate țările membre.
Parlamentul European vrea să schimbe modul în care sunt etichetate suplimentele alimentare. De exemplu, dacă un astfel de produs este bogat în zahăr, sare sau grăsimi, să nu mai fie promovat ca un ajutor pentru menținerea sănătății. Modificările ar putea fi adoptate anul acesta, iar dacă se va întâmpla, am putea avea de-a face cu o piață unică, armonizată pentru suplimentele alimentare.
Pentru că suplimentele alimentare se vând fără rețetă, acestea sunt foarte populare și în rândul românilor. Cel mai recent studiu pe această temă arată că românii cheltuiesc pe suplimentele alimentare chiar mai mulți bani decât pe medicamente. Producătorii de medicamente estimează că piața acestor produse, în România, este de 1,3-1,4 miliarde de euro anual. Iar experții din domeniu spun că, cel puțin pe hârtie, piața suplimentelor alimentare din Europa este mai mare decât cea din SUA.
Nevoia de reglementare
„S-ar justifica o mai puternică reglementare sau o verificare a utilităţilor. Îngrijorarea mea este că populaţia cheltuie foarte mulţi bani pe nişte produse care au beneficii discutabile, şi atunci ar merita, cum la medicamente aţi văzut cât de riguroasă e verificarea, ar avea sens să avem o verificare mai riguroasă şi pe zona de suplimente alimentare, să ne asigurăm că într-adevăr aduc beneficii celor care le folosesc“, spunea recent președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
Cercetătorul Luca Bucchini, expert în reglementarea alimentelor și a suplimentelor alimentare, consideră că ar trebui acționat cel puțin pentru a reglementa probioticele, produsele botanice și nivelurile maxime admise pentru vitamine și minerale. Avertismentul vine și ca urmare a faptului că există inclusiv risc de supradozaj. De exemplu, în Franța, autoritățile sanitare au fost alertate cu privire la mai multe cazuri de hipercalcemie severă, uneori cu litiază/nefrocalcinoză care a necesitat spitalizare, la sugari sănătoși care au fost expuși la vitamina D din suplimente alimentare. Raportul tehnic menționează prezența pe piața europeană a suplimentelor alimentare care conțin diferite concentrații/doze de vitamina D, conform revistei „Food Safety“.
În plus, un produs bogat în vitamina D sau care te ajută să-ți protejezi ficatul, poate fi și mai bogat în zahăr, grăsimi sau sare. Și vorbim inclusiv despre produse destinate copiilor.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News