Skip to content
Sport

Suporterii naţionalişti, împotriva naturalizării lui Gnohere: Echipa naţională e a românilor!

" "

Mai multe grupări de suporteri români au publicat o scrisoare deschisă prin care cer Federaţiei Române de Fotbal să nu pornească demersurile de obţinere a cetăţeniei române pentru francezul Harlem Gnohere. O parte dintre semnatarii scrisorii au protestat faţă de intenţia federaţiei afişând un banner în faţa Casei Fotbalului, cu mesajul „Construcţie, nu importuri burleşti, naţională, nu Internaţional Bucureşti”.

" "
" "

„Ca urmare a inițiativei FRF de a urgenta obținerea cetățeniei române pentru jucătorul legitimat la FCSB, Harlem Gnohere, care ar urma să fie selecționat în echipa națională de fotbal a României, noi, grupurile care susținem organizat și constant echipa națională, ne exprimăm dezacordul total față de această decizie, iar motivele acestei poziții sunt următoarele:
În primul rând, considerăm nedreaptă acordarea cetățeniei române unei persoane străine într-un timp atât de scurt, în condițiile în care frații și surorile noastre din Basarabia sunt nevoiți să se supună unui procedeu mult mai complicat și care, în cele mai multe cazuri, se încheie prin refuzarea cetățeniei române de către autoritățile competente. Nu considerăm corect faptul că o persoană străină poate primi cetățenia română doar pentru că joacă bine fotbal, dar nu stăpânește limba română, nici măcar la un nivel conversațional de bază și care nu cunoaște istoria adevărată a acestei țări, prin urmare, neexistând un atașament sentimental între persoana în cauză și țara pe care urmează să o reprezinte în competițiile sportive. Această manevră aduce mai degrabă a transfer de jucători între două cluburi, iar noi nu acceptăm ca echipa noastră națională să fie tratată ca o echipă de club condusă de un patron. Echipa națională e a românilor și trebuie să fie oglinda națiunii, nu injectată cu elemente străine. Așa cum am spus mai devreme, avem frați și surori în Republica Moldova cărora li s-a refuzat dreptul la cetățenie română, deși aceștia vorbesc limba română, mulți dovedindu-și chiar atașamentul sentimental față de România prin acțiuni civice și sunt actuali cetățeni ai unei țări care, dacă luăm în considerare istoria deloc îndepărtată, era tot România până acum mai puțin de 80 de ani”, se arată în scrisoarea semnată de Camarazii, Honor et Patria, Uniţi sub Tricolor, Dulce Românie, Ploieşti România.
Suporterii vor o naţională fără străini şi anunţă că în cazul naturalizării unor jucători străini vor contesta legitimitatea acestui demers şi conducerea FRF: „Un alt motiv pentru care considerăm nedreaptă naturalizarea jucătorilor străini în vederea convocării, îl reprezintă atitudinea incorectă față de tinerii fotbaliști care își sacrifică tinerețea prin cantonamente și pe terenurile de fotbal din țară, visând ca, la maturitate, să-și reprezinte țara în turneele internaționale. Acest motiv devine cu atât mai pertinent cu cât, într-o țară care are pepiniere de juniori ce sunt adevărate fabrici de talente fotbalistice, FRF alege să naturalizeze un jucător ajuns deja la vârsta de 30 de ani. Nu trebuie să uităm că pepinierele de jucători ale unor echipe precum Dinamo, Steaua, Petrolul, Corvinul Hunedoara și multe altele au oferit naționalei jucători ca Gheorghe Hagi, Marius Lăcătuș, Cornel Dinu, Michael Klein, Nicolae Dobrin sau Mircea Dridea ce au făcut, pe vremea lor, din echipa națională a României una dintre cele mai cunoscute și mai respectate echipe naționale de fotbal din lume și au constituit, unii dintre ei, “Generatia de Aur”. La ora actuală, considerăm că România are resursele necesare de a crește tinere talente, existând câteva proiecte care se bazează exclusiv pe o astfel de politică, iar o inițiativă precum cea lansată de FRF nu poate face decât să demotiveze tinerii jucători. Facem apel la tinerii jucători, la conducătorii cluburilor și la academiile de fotbal din țară să combată aceste inițiative neprofesioniste ale FRF de a crește valoarea echipei naționale prin implanturi episodice și nu bazate pe construcția echipei pe termen lung prin promovarea jucătorilor români. Noi îi asigurăm de susținerea noastră.
În cazul în care această inițiativă se va materializa, prezența noastră la meciurile echipei naționale se va rezuma la contestarea neîncetată a legitimității acesteia și a conducerii FRF. În încheiere, considerăm îndreptățită poziția noastră față de inițiativa FRF, această poziție fiind susținută de modul prin care grupurile noastre sunt alături de echipa națională, atât acasă, cât și în deplasare, direct de pe stadion, din resurse financiare proprii și cu sacrificii mari, dar, cel mai important, fără vreun interes financiar, ci din pură pasiune și dragoste de Țară. Chemăm alături de noi pe toți cei care sunt în asentimentul nostru și cărora le pasă de viitorul echipei naționale a României! FĂRĂ STRĂINI LA NAȚIONALĂ!”

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, afirmase că în cazul în care selecţionerul Cosmin Contra va solicita naturalizarea atacantului francez Herlem Gnohere pentru a-l convoca la naţională, va depune actele pentru obţinerea cetăţeniei acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *