Supraviețuirea energetică a Ucrainei depinde și de România. Ce se așteaptă de la Transelectrica

Transelectrica. INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA
Sursa foto: INQUAM / OCTAV GANEA

Sistemul energetic al Ucrainei, grav afectat de distrugerile provocate de agresiunea militară a Rusiei, se va confrunta în iarna care vine cu un deficit de putere estimat la circa 5.800 MW, luând în calcul toate capacitățile de producție și import disponibile în prezent, se arată într-un studiu analizat de Profit.ro și recent realizat de Green Deal Ucraina, un think-tank trilateral Ucraina-Germania-Polonia finanțat de Guvernul de la Berlin și care are ca misiune ″să sprijine instituțiile guvernamentale ucrainene, factorii de decizie, experții și societatea la implementarea de politici energetice și climatice în perspectiva aderării Ucrainei la Uniunea Europeană″.

Principalul autor al documentului de analiză este Susanne Nies, fosta șefă de Strategie și Afaceri Corporative la ENTSO-E, asociația operatorilor de transport și sistem din Europa, totodată ex-director la Eurelectric, principala organizație profesională a industriei energetice de pe continent. Concluziile sale au fost citate și de influenta organizație americană Atlantic Council.

Studiul apare într-un moment în care Kievul negociază cu UE și ENTSO-E majorarea până la iarnă a capacității tehnice de import de energie din UE a Ucrainei de la nivelul actual de 1.700 MW la 2.400 MW. În primăvară, comisara UE pentru Energie, Kadri Simson, a exprimat public sprijinul politic al Executivului de la Bruxelles pentru această decizie, care nu a fost luată încă.

Ucraina a fost obligată să-și majoreze dramatic anul acesta, începând cu luna mai, importurile de curent electric din Europa, din cauza distrugerilor provocate de ruși, ce i-au redus considerabil capacitatea de producție, fapt care s-a numărat printre factorii scumpirilor masive de pe piețele angro est-europene din iunie și iulie, inclusiv pe cea românească.

Citește articolul integral AICI. 

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: