Skip to content
Politică

Surpriza care a zguduit USRPLUS din temelii: „Nu îl va lua nimeni în seamă pe domnul Darău. Este un parlamentar șters și aproape invizibil”

colaj PS News

Candidatura surpriză pentru președinția USRPLUS a senatorului Irineu Darău, „nu va fi luată de către nimeni în seamă”, spune analistul politic Ion Bogdan Lefter pentru PS News. De asemenea, acesta este de părere că senatorul nu a acumulat suficientă notorietate și activitate pentru a candida la funcția de președinte a USRPLUS, susținând că este „ un parlamentar șters și aproape invizibil”.

„Noua candidatură anunțată acum pentru președinția USRPLUS a acestui senator Irineu Darău de care eu nu auzisem și cred că multă lume nu a auzit până în acest moment pare să fie o candidatură pitorească sau de coloratură.

Un candidat serios cu șanse, care să se sprijine pe argumente solide într-o competiție electorală presupune o prealabilă acumulare de activități, de imagine. Liderii se construiesc în timp, se bucură de o tot mai mare recunoaștere în cadrul formațiunilor politice. 

Acest domn este parlamentar, dar este un parlamentar șters și aproape invizibil, însă după ocuparea altor funcții de notorietate publică generatoare de notorietăți publice în administrația publică, în Guvern, în alte poziții importante în stat, se profilează candidații cu șanse la conducerea unor partide importante.

Putem face și o comparație între domnul Darău și domnul Barna și Cioloș, doi oameni care au deja în spate cariere cu vizibilitate. La PNL îl avem pe fostul ministru, Ludovic Orban, și pe actualul ministru, Florin Cîțu, din nou, cariere îndelungate și proeminente, motive pe care această candidatură a domnului Irineu Darău e mai degrabă un gest sfidător, cine știe, poate dintr-un impuls personal sau poate stimulat de grupări mai critice din interiorul USRPLUS, dar nu are cum să se transforme în altceva decât este și anume o candidatură pitorească de coloratură”, spune Lefter.

Despre declarația senatorului Irineu Darău, potrivit căreia USRPLUS este aproape de jumătate din procentul de la alegerile europarlamentare, fiind aproape de scorul din 2016, analistul susține că USR-istul „ajustează cifrele pentru a părea puțin mai gravă situația”.

„Declarația domnului Darău față de prestația USRPLUS la guvernare include o referire exactă, o trimitere la cifre: „suntem aproape de scorul din 2016”, adică scorul care a adus USR în Parlament cu 8%. Ulterior USR a urcat la 22% la alegerile europarlamentare din mai 2019, ceea ce a constituit un mare succes electoral. Trebuie ținut cont de faptul că atunci s-a înregistrat prăbușirea PSD de la 46%, iar procentele pierdute de PSD s-au redistribuit.

Așa cum atunci PSD-ul a înregistrat o prăbușire, PNL-ul și USR-ul au înregistrat niște creșteri bruște. Dacă privim comparativ alegerile europarlamentare din 2019 și situația politică de acum, putem vedea că PNL s-a menținut, s-a consolidat și a preluat guvernare, în timp ce USR a pierdut din ceea ce înregistra în beneficiul propriu în conjunctura specială a alegerilor europarlamentare din 2019 când PSD furnizase votanți adversarilor lor. Așadar, aritmetica la care domnul Darău recurge este cifric corectă, dar dacă contextualizăm lucrurile, atunci domnia sa are mai puțină justificare în situația actuală, privind la estimările de susținere electorală în partea populației pentru partidele politice. Are mai puțină justificare să își acuze liderii de partid, cum că ei ar fi de vină pentru că partidul scade. 

Domnul Darău ajustează cifrele pentru a părea puțin mai gravă situația. USRPLUS este a treia forță politică a țării și nu sunt semne că ar exista o fragilitate. Domnul Darău poate candida la ce dorește domnia sa, dar nu-l va lua mai nimeni în seamă. Ar trebui să stea liniștit pentru că USRPLUS stă binișor pe scena politică românească actuală”, conchide Ion Bogdan Lefter.

Amintim că senatorul USR-PLUS Irineu Darău și-a anunțat marți candidatura la șefia partidului.

„Azi îmi anunț ferm candidatura la conducerea USR-PLUS, am condus filiala de la Brașov mai mult de jumătate din existența ei, e una dintre cele mai performante filiale din țară. Cred că noi, ca partid, nu suntem în cel mai bun punct, după patru ani după fuziune e inadmisibil să fim atât de jos.

Abia aștept să îi concurez pe Dan Barnca și Dacian Cioloș, le arunc mănușa să facem dezbateri reale. Avem jumătate din procentul de la alegerile europarlamentare. Acum, suntem aproape de scorul din 2016. Este inadmisibil să fim atât de jos”, a precizat Irineu Darău.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *