Skip to content
Politică

Surpriza care ar putea avea loc înainte de Congresul USRPLUS. Ștefureac descifrează declarația lui Cioloș privind evaluarea miniștrilor

psnews.ro

Într-un interviu pentru PS News, politologul și directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac este de părere că anunțul co-președintelui USRPLUS, Dacian Cioloș, potrivit căruia miniștrii ce aparțin partidului vor fi evaluați după Congresul din toamnă poate fi un obstacol din perspectiva concurenței interne în ceea ce privește rezultatul alegerilor pentru președinția USRPLUS.

„Evaluările sunt necesare, însă pe de altă parte este o noutate acest lucru pentru că până acum eram obișnuiți să auzim de evaluări ale miniștrilor PNL care sigur le crea și un dezavantaj în raport cu partenerii de coaliție. Dacă se pune problema unei evaluări presupun că domnul Cioloș admite faptul că există și miniștri USR mai puțin performanți, altfel nu ar exista motive rezonabile pentru a vorbi public despre o asemenea evaluarea.

Aceste declarații pot fi interpretate și din perspectiva concurenței interne din USRPLUS, însă și aici plecăm de la premisa că cei mai mulți miniștri provin din USR și este posibil ca această declarație a domnului Cioloș să nu îl ajute foarte mult în această competiție internă, asta dacă va și candida pentru că oricând este posibil să apară o înțelegere vizavi de cine va candida la funcția de președinte.

În ceea ce privește raporturile din interiorul coaliției și funcționalitatea Guvernului cred că aceste discuții sunt necesare și sunt de părere că acest an a fost afectat din perspectiva performanței guvernării de procesele electorale din interiorul celor două partide. Este un an în care guvernarea ar fi trebuit să duduie la propriu însă multă energie a fost consumată pe conflictele și de competiția din interiorul partidelor, însă să sperăm că din toamna va exista o concentrare a echipelor din coaliție pe programul de guvernare și mai puțin pe disputele interne. 

Dacă această solicitare a domnului Cioloș va duce la o creștere a performanțelor Guvernului, atunci e binevenită”, spune Ștefureac.

Anunțul că miniștrii USR PLUS vor fi evaluați după Congresul din toamnă nu a fost bine primit de către reprezentanții USR, mai ales în contextul în care o astfel de decizie nu a fost discutată în interiorul formațiunii politice, au precizat surse politice pentru PS News. Astfel, facțiunea USR acuză PLUS de „jocuri periculoase” care ar putea să destabilizeze formațiunea politică după Congresul în care se va alege noua conducere. În acest context, politologul este de părere că anunțul co-președintelui Dacian Cioloș „atrage atenția asupra unor probleme din USRPLUS, ceea ce adaugă și mai multă instabilitate coaliției”

„Tocmai din acest motiv spuneam că în contextul competiției pentru președinția USRPLUS această declarație nu este tocmai favorabilă domnului Cioloș, îi poate crea chiar unele neplăceri dacă nu a discutat cu partenerii din USR. Pe de altă parte, faptul că domnul Cioloș ridică public problema chiar și fără a discuta această chestiune ne atrage atenția asupra unor probleme din USRPLUS, ceea ce adaugă și mai multă instabilitate unei coaliții care oricum are problema tensiunilor dintre PNL și USRPLUS, dintre USRPLUS și UDMR. Din păcate, tensiunile politice au întâietate și vor pune în umbră actul de guvernare”, conchide Remus Ștefureac.

Miniștrii USR PLUS vor fi evaluați după Congresul care va avea loc în 2 octombrie, a anunțat, marți, co-președintele Dacian Cioloș. Acesta spune că sunt reforme care nu au avansat așa cum și-ar fi dorit.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *