Skip to content
Politică

Surpriza care ar veni odată cu anticipatele: ”Ne-am putea trezi cu alte partide mai mici care să intre în Parlament”

Inquam Photos / Octav Ganea

Politologul Remus Ștefureac, director al INSCOP Research, susține că în cazul organizării alegerilor anticipate, liberalii vor avea de pierdut, avantajate fiind partidele din opoziție: PSD și AUR. Tot acesta spune că, în cazul anticipatelor, „s-ar putea să ne trezim și cu alte formațiuni mai mici care să intre în Parlament”.

„Suntem într-o criză guvernamentală evidentă. În acest moment, nu este foarte clar dacă există sau nu o majoritate parlamentară, vom vedea acest lucru la momentul moțiunii de cenzură și ulterior, când se vor parcurge pașii privind nominalizarea unui candidat care va trebui să realizeze o majoritate. Alegerile anticipate se pot organiza în momentul în care nu există o majoritate în Parlament și avem un premier respins de două ori în Parlament, deci un premier care nu poate să genereze o majoritate.

Din punct de vedere strict politic și electoral, avantajate sunt partidele care sunt într-o ascensiune în acest moment în sondaje, iar măsurătorile sociologice arată că PSD, în principal, dar și AUR sunt partide care au cunoscut o creștere în scorurile politice față de anul trecut, PSD având 7 procente în plus, iar AUR aproape își dublează scorul. Una este sondajul, alta este momentul alegerilor, dar așa ar sta lucrurile.

PNL evident că ar avea de pierdut, liberalii se află într-un recul electoral în acest moment, iar alegerile anticipate ar însemna că vor avea mai puțini parlamentari. Nici USR nu se simte prea bine, și acest partid a pierdut puncte în urma acestei crize politice și guvernamentale prelungite”, spune politologul.

De asemenea, acesta este de părere că „în cursul alegerilor anticipate s-ar putea să ne trezim și cu alte formațiuni mai mici care să intre în Parlament”.

”De fiecare dată, în situație de criză politică și socială, partidele mai mici care au un mesaj mai apăsat pot să atragă adeziune din partea electoratului și pot să treacă pragul parlamentar”, conchide Ștefureac.

Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, că PSD va propune în şedinţa Birourilor permanente reunite ca moţiunea de cenzură intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”a social-democraţilor să fie dezbătută joi şi votată luni. Liderul PSD a adăugat că singura soluţie şi decizie luată în Consiliul Politic Naţional al partidului este varianta alegerilor anticipate.

„Nu credem că se mai poate reseta sau crea o altă coaliţie care să guverneze în continuare. Alegeri anticipate, asta e decizia şi soluţia PSD în acest moment. Preşedintele României dă un decret. Acel decret îi va fi înmânat domnului preşedinte când nu e cazul. Preşedintele României trebuie să îl desemneze pe Alexandru Rafila să fie premier, după ce a câştigat PSD alegerile. Nu trebuie să dea mandatul unui Guvern pierzător”, a adăugat Ciolacu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *