Skip to content
Economie Societate

Surpriză! Ce categorie profesională a înregistrat cel mai mare avans salarial, în ultimii doi ani

informatia-zilei.ro

Câştigurile românilor au crescut în medie cu peste 25% în doi ani. Nu e o surpriză pentru nimeni că salariile de la stat au crescut peste medie.

Însă ramurile economiei care au înregistrat cele mai mari creşteri au o notă de inedit, arată economica.net.

Campion al creşterilor salariale a fost mineritul, încă înainte să intre în grevă pentru măriri în criza energetică din ianuarie.

Tot la categoria inedit poate intra şi faptul că în acest interval unele salarii din economie au scăzut.

Cu 25,6% a crescut câştigul salarial net pe economie între decembrie 2016 şi decembrie 2018, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Câştigul salarial mediu în mână a ajuns astfel la această dată la aproape 3.000 de lei.

Cea mai mare creştere a câştigurilor în intervalul menţionat l-au avut minerii. Plusul a fost de peste 58%, salariul lor, cu tot cu beneficii, în mână ajungând la 4.500 de lei, în luna decembrie a anului trecut.

Cea mai mare parte a minerilor din România lucrează în bazinul Olteniei. La mijlocul lunii ianuarie din acest an, aceştia au intrat în grevă cerând salarii mai mari. Momentul ales a fost unul deosebit, deoarece chiar în acel moment România s-a confruntat cu cea mai mare criză energetică din ultimii ani, pe fondul unor temperaturi extrem de scăzute.

Chiar acel moment a fost folosit de minerii din Oltenia să oprească lucrul, pentru a forţa mâna guvernului să le de salarii mai mari. Termocentrala Rovinari, una dintre cele mai mari centrale termo, a fost oprită, în mijocul crizei energetice, urmare a grevei. Cum hidrocarburile asigură un sfert din consumul naţional de curent pe timp de iarnă, România a fost nevoită să importe energie la preţuri record. Guvernul le-a acodat uterior majorări.

După creşterile de salarii din minerit, vin pe rând exploatarea lemnului (+45%), Învăţământ (+41,5%), Artişti (+38,6%), Sănătate (+38%).

INS înregistrează că în administraţia publică au avut loc creşteri ale câştigurilor nete de 35,2%. Procentul pare neaşteptat, în condiţiile în care cheltuielile bugetului cu personalul au avansat în 2017 cu 22%, iar în 2018 cu aproape 24%. Cel mai probabil, este efectul Grilei Unice de Salarizare, care a micşorat distanţa dintre cele mai mari şi cele mai mici salarii din administraţie. Avansurile au fost mai mari la Învăţământ cu un plus de 41%, iar în Sănătate,unul de 38%.

Aproape toate categoriile de salariaţi au avut creşteri de două cifre ale salariilor în ultimii doi ani. Există, aşadar, excepţii. Sunt ramuri în care salariile au scăzut în acest interval. Cea mai mare scădere, de peste 6%, a fost pentru lucrătorii din prospecţiuni, urmaţi de cei din transporturi pe apă (-5,7%) şi de personalul din extracţia petrolului (-0,7%).

Cele mai mari salarii medii nete azi, indiferent de dinamica din ultimii doi ani, sunt în IT (6.888 de lei), Rafinare (6.584 lei), Bănci (5.990 lei), Activităţi de editare (5.795 lei), Informaţii şi comunicaţii (5.754 lei).

Mai jos aveţi tabelul complet al câştigurilor salariale medii nete din ramurile economiei şi procentul de creştere între decebrie 2016 şi decembrie 2018.

Sursa: Economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *