Skip to content
Politică

SURPRIZĂ Ce prezidențiabil a primit cei mai mulți bani din donații. DOCUMENT

Campania electorală este în plină desfășurare din toate punctele de vedere. După cum știm cu toții, în această perioadă în contabilitatea partidelor intră sume consistente de bani, sub formă de donații. Mai știm că o campanie electorală pentru prezidențiale nu este deloc ieftină.

Conform datelor prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă, prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis, beneficiază de cele mai consistente donații, deși poate ne-am fi așteptat că Victor Ponta, liderul celui mai mare partid din România, să conducă acest top.

aep

aep2

Câți bani pot primii partidele în campania electorală

În campania pentru alegerea preşedintelui, limita maximă a cheltuielilor este de 25.000 de salarii de bază minime brute pe ţară, adică de 21,2 milioane de lei, echivalentul a circa 4,7 milioane de euro, dacă ne raportăm la salariul minim brut valabil la 1 ianuarie 2014, respectiv 850 de lei.

Cât au „plătit” Băsescu şi Geoană pentru voturile primite în 2009

În total, politicienii au cheltuit oficial circa 44,3 milioane de lei, echivalentul a 10,4 milioane de euro la un curs mediu de 4,2373 lei/euro, pentru campania din 2009. Dacă ne uităm şi la rezultatele pe care le-au obţinut reiese că Traian Băsescu şi Mircea Geoană au avut cele mai mari costuri. Mai exact, ei au cheltuit cei mai mulţi bani per vot, se arată într-o analiză a gândul.info.

În turul I, Geoană a obţinut un vot pentru circa 2,9 lei, în timp ce Băsescu ”a plătit” 3 lei pentru fiecare dintre cele peste 3,1 milioane de voturi, reiese din calculul gândul.info pe baza informaţiilor centralizate de la AEP.

Cel mai ”ieftin” a ieşit Kelemen Hunor, cu un cost mediu pe vot de 1,6 lei, în timp ce raportul dintre cheltuielile de campanie ale lui Crin Antonescu şi numărul de voturi obţinute în cursa pentru şefia statului a fost de 2,6 lei/vot.

Dacă luăm în calcul şi rezultatele din turul II reiese că Traian Băsescu a plătit, în medie, 1,1 lei pentru toate cele 8,4 milioane de voturi obţinute la alegeri, în timp ce Mircea Geoană a plătit 1 leu pentru cele 8,2 milioane de voturi strânse în cele două tuturi ale scrutinului.

2 comentarii la “SURPRIZĂ Ce prezidențiabil a primit cei mai mulți bani din donații. DOCUMENT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *