Campania electorală este în plină desfășurare din toate punctele de vedere. După cum știm cu toții, în această perioadă în contabilitatea partidelor intră sume consistente de bani, sub formă de donații. Mai știm că o campanie electorală pentru prezidențiale nu este deloc ieftină.
Conform datelor prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă, prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis, beneficiază de cele mai consistente donații, deși poate ne-am fi așteptat că Victor Ponta, liderul celui mai mare partid din România, să conducă acest top.
Coaliția a decis cum vor fi împărțite TVR, Radio România și Avocatul Poporului. Ce le revine liberalilor
USR, după ce a nominalizat un fost membru PSD pentru o funcţie de subprefect: Şi PSD are oameni valoroşi
Fenechiu crede în ”onestitatea” președintelui PNL Neamț, acuzat de trafic de influență: Tipologia infracțiunii este atipică și extrem de interpretabilă
Planul USRPLUS pentru a pune mâna pe banii TVR: un război inventat pentru a schimba conducerea
Cel mai nou membru al Comisiei de control a SIE: senator PNL, judecat pentru constituire de grup infracțional organizat, prieten de pahar cu interlopii
Câți bani pot primii partidele în campania electorală
În campania pentru alegerea preşedintelui, limita maximă a cheltuielilor este de 25.000 de salarii de bază minime brute pe ţară, adică de 21,2 milioane de lei, echivalentul a circa 4,7 milioane de euro, dacă ne raportăm la salariul minim brut valabil la 1 ianuarie 2014, respectiv 850 de lei.
Cât au „plătit” Băsescu şi Geoană pentru voturile primite în 2009
În total, politicienii au cheltuit oficial circa 44,3 milioane de lei, echivalentul a 10,4 milioane de euro la un curs mediu de 4,2373 lei/euro, pentru campania din 2009. Dacă ne uităm şi la rezultatele pe care le-au obţinut reiese că Traian Băsescu şi Mircea Geoană au avut cele mai mari costuri. Mai exact, ei au cheltuit cei mai mulţi bani per vot, se arată într-o analiză a gândul.info.
În turul I, Geoană a obţinut un vot pentru circa 2,9 lei, în timp ce Băsescu ”a plătit” 3 lei pentru fiecare dintre cele peste 3,1 milioane de voturi, reiese din calculul gândul.info pe baza informaţiilor centralizate de la AEP.
Cel mai ”ieftin” a ieşit Kelemen Hunor, cu un cost mediu pe vot de 1,6 lei, în timp ce raportul dintre cheltuielile de campanie ale lui Crin Antonescu şi numărul de voturi obţinute în cursa pentru şefia statului a fost de 2,6 lei/vot.
Dacă luăm în calcul şi rezultatele din turul II reiese că Traian Băsescu a plătit, în medie, 1,1 lei pentru toate cele 8,4 milioane de voturi obţinute la alegeri, în timp ce Mircea Geoană a plătit 1 leu pentru cele 8,2 milioane de voturi strânse în cele două tuturi ale scrutinului.
Cu alte cuvinte :Iohannis fura in draci!
de unde domnule atata simpatie pentru yohanis sa nu imi spunei ca au donat sibienii