Skip to content
Politică

Surpriză totală: Dragnea nu vrea să fie președinte! EXCLUSIV

aktual24.ro

Conform tuturor surselor, bârfelor, zvonurilor vehiculate în ultimul an, Liviu Dragnea își dorește cea mai înaltă funcție în stat. Respectiv aceea ocupată în prezent de Klaus Iohannis. Ei bine, în realitate lucrurile nu stau deloc așa.

Mult mai pragmatic decât îl crede lumea, Liviu Dragnea vrea nu funcția din vârf ci își dorește o putere reală și totală. Concret, liderul PSD plănuiește să transforme România într-o republică parlamentară, în Parlamentul căreia el să fie boss iar președintele țării să rămână doar cu un rol decorativ. Ceea ce înseamnă și că punctele forte de sprijin ale structurii de putere, serviciile de informații și șefii Justiției, vor trece, în varianta pregătită de Dragnea, sub controlul Parlamentului. Un Parlament în care majoritatea parlamentară urmează să-i aparțină ”pe persoană fizică” lui Liviu Dragnea.

Oricât de surprinzătoare ar fi, această variantă explică de ce Dragnea și PSD-ul s-au apucat să jumulească pe bandă rulantă funcția prezidențială de atribuții. Un demers lipsit de orice logică dacă scenariul referitor la intenția lui Dragnea de a cuceri Cotroceniul ar fi fost unul adevărat.

Amnistia versus Cotroceni

Iar dacă logica și faptele demonstrează că pe Dragnea nu-l interesează prima funcție în stat, se pune o firească întrebare: de ce se bat atunci Dragnea și Tăriceanu pe nominalizarea de prezidențiabil al alianței PSD-ALDE? Pentru un răspuns corect la această întrebare trebuie introdusă în ecuație celebra amnistie fără de care Liviu Dragnea este mort politic. Posibil și civil, pentru câțiva ani, după ce procesele sale vor ajunge la final.

Ce relevanță are amnistia în ecuația viitoarelor prezidențiale? Simplu: amnistia nu poate fi dată fără participarea Ministerului Justiției iar Tudorel Toader a blocat actul. Pretextul folosit: specialiștii din Minister refuză să avizeze ordonanța dorită de Dragnea, deci ministrul nu are ce face. În realitate însă, Toader face o jumătate de joc în numele lui Tăriceanu (care presează PSD-ul să-l ajute să ajungă la Cotroceni) și jumătate în contul său, Tudorel Toader însuși visând la funcția de președinte al României.

Concret, Tăriceanu și Toader îl țin din scurt pe Dragnea cu amnistia până când acesta va accepta să scoată PSD-ul din bătălia pentru Președinție. Lucru foarte la îndemână dacă PSD va merge la alegerile din 2019 cu un candidat anemic, gen Mihai Fifor de exemplu. Cât despre rivalitatea Tăriceanu – Toader, aceasta urmează să se concretizeze sau nu în funcție de cum vor decurge în continuare lucrurile. Respectiv dacă evoluțiile politice vor deschide sau nu, în următoarele luni, o cărare spre Cotroceni pentru ambițiosul ministru al Justiției.

Jocul este complicat și mai mult de Liviu Dragnea care, sătul de tălpile puse de Tăriceanu și Toader, a pornit să-și construiască în paralel o altă majoritate. Una cumpărată bob cu bob din rândul parlamentarilor din toate partidele – inclusiv ALDE! – dar acoperită, așa cum multe funcționează în România. După cum susțin voci informate, Dragnea deja nu mai depinde în prezent de ALDE. Rămâne ca informația să se confirme în sesiunea parlamentară care începe luni.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *