Skip to content
Politică

SURPRIZE la votul pentru șefia Senatului: trădătorii din PSD și non-combatul din USR

pressalert.ro

Din cei 13 membri ai grupului ALDE, 4 au votat pentru Teodor Meleşcanu în turul doi, deşi Călin Popescu Tăriceanu anuţase că partidul său o va sprijini pe Alina Gorghiu.

Potrivit unor surse politice citate de Adevărul.ro, printre cei care au votat pro-PSD se numără senatorii Mihai Ruse, Ionuţ Sibinescu şi Ion Hadârcă.  În primul tur, doi senatori PSD au votat pentru Alina Gorghiu, în ciuda faptului că premierul Viorica Dăncilă a cerut ca tot grupul să-l sprijine pe Tăriceanu, ameninţând cu sancţiuni.

Printre cei care nu au vrut să arate cum votează s-au numărat Ecaterina Andronescu şi Şerban Nicolae, ambii aflaţi în relaţii reci cu preşedintele PSD. Însă în turul doi, toţi senatorii PSD au fost de partea lui Meleşcanu, siliţi de ochii lui Mihai Fifor, care a verificat fiecare vot în parte. În ciuda înţelegerii dintre Ludovic Orban şi Dan Barna pentru susţinerea Alinei Gorghiu, liderul senatorilor USR, Adrian Wiener, a refuzat să spună clar, de la tribună, că grupul său va fi de partea liberalilor.

În momentul în care a fost chemat la microfon să anunţe pe cine susţine USR, Wiener a spus: „Vom vedea“. Patru senatori s-au abţinut de la vot în primul tur.

Potrivit surselor citate, toate patru au venit de la USR. Însă, în turul doi, USR a votat în bloc pentru Alina Gorghiu.  Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat miercuri desfiinţarea grupului ALDE din Senat ca urmare a excluderii lui Teodor Meleşcanu şi înfiinţarea unui grup mixt alături de Pro România.

Premierul Viorica Dăncilă i-a anunţat pe cei trei parlamentari ALDE pe care i-a propus pentru portofoliile rămase vacante, în ciuda faptului că formaţiunea condusă de Tăriceanu a ieşit de la guvernare. Graţiela Gavrilescu se întoarce la Ministerul Mediului după doar două săptămâni de Opoziţie. Ioan Cupă a fost propus pentru Energie, în timp ce Ştefan Băişanu pentru Relaţia cu Parlamentul.

Tăriceanu a anunțat că va depune o contestație la Curtea Constituțională

Amintim că Teodor Meleșcanu, propus de PSD, a fost ales marți, în al doilea tur, președintele Senatului cu 73 de voturi. Alina Gorghiu, propusă de PNL și susținută de USR, UDMR și ALDE, a obținut doar 59 de voturi.

Imediat după anunțarea rezultatelor, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că Meleșcanu a fost ales președinte al Senatului cu încălcarea Regulamentului și a anunțat că va depune o contestație la Curtea Constituțională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *