Surse: Cum se modifică OUG 84. Șoferii care refuză testul anti-drog își primesc permisul înapoi după 72 de ore

volan şofer
Sursa foto: Freepik

Potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, consultat de Antena 3 CNN, șoferii care refuză testul rapid anti-drog al Poliției, sau care sunt depistați pozitiv la prezența unei substanțe interzise în organism, vor primi înapoi permisul de conducere „la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice”, sau dacă rezultatul testelor de laborator este negativ.

Modificarea OUG 84 vine după protestele șoferilor în legătură cu erorile testelor rapide anti-drog ale Poliției și după apelul medicilor legiști care susțin că modificarea Codului Rutier poate duce la abuzuri.

Noul proiect de OUG prevede situațiile în care șoferii își vor primi înapoi permisul de conducere. Acestea sunt următoarele:

  • „Permisul de conducere retras (…) se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.

  • Permisul de conducere reținut ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.

  • Persoana (…) poate solicita polițistului rutier să i se recolteze probe biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale competente, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.”

Potrivit unor surse politice, guvernanții nu s-au hotărât încă dacă vor adopta o nouă Ordonanță de Urgență, o Hotărâre de Guvern, sau ambele. Modificările urmează să fie aprobate în ședința de guvern de joi.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: