Skip to content
Politică

Surse: Dragnea o presează pe Dăncilă să accepte restructurarea Guvernului

MagnaNews

Liderul PSD Liviu Dragnea pune zilnic presiune pe Viorica Dăncilă să accepte varianta restructurării Guvernului. Miza: numirea lui Eugen Nicolicea la Ministerul Justiţiei, susţin surse politice pentru Adevărul. Însă un nou vot în Parlament ar putea duce la trântirea Guvernului PSD, în condiţiile în care majoritatea parlamentară va fi şi mai şubredă după alegerile din 26 mai. Viorica Dăncilă rezistă, deocamdată, scrie adevarul.ro.

Liviu Dragnea încearcă din răsputeri să o convingă pe Viorica Dăncilă să recurgă la varianta restructurării Guvernului, în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis a refuzat  să-l numească pe Eugen Nicolicea, unul dintre oamenii săi fideli, ministru al Justiţiei, susţin sursele citate. Argumentul lui Dragnea: PSD a dovedit că are majoritate în Parlament la modificarea Codurilor penale şi la numirea judecătorilor CCR.

Premierul nu a acceptat „oferta“ liderului PSD, pe motiv că un vot pentru restructurarea Guvernului este mult mai riscant. În primul rând, majoritatea PSD-ALDE din Parlament este oricum şubredă. Codurile penale au trecut cu sprjinul UDMR, iar la numirea noilor judecători CCR au contribuit minorităţile naţionale şi haosul Opoziţiei, care nu a reuşit să vină cu o propunere comună.

Un vot pentru restructurarea Guvernului poate fi programat abia după alegerile europarlamentare, căci senatorii şi deputaţii PSD nu mai pot fi mobilizaţi pentru un vot în Parlament în ultima săptămână de campanie electorală. Potrivit tuturor sondajelor, PSD va scoate un rezultat considerabil mai mic la scrutinul european comparativ cu alegerile parlamentare. PSD e cotat în intervalul  25% – 32%, în condiţiile în care în decembrie 2016 a obţinut peste 45%. Un scor de 30% obţinut de PSD la alegerile europarlamentare va genera o resetare a majorităţii parlamentare: mai mulţi deputaţi PSD sunt deja cu bagajele făcute şi vor trece la Pro România, partidul lui Victor Ponta, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Raţionamentul e umătorul: prăbuşirea electorală a PSD  nu le mai poate asigura un nou mandat în Parlament, aşadar se reorientează către un partid în ascensiune, condus de fostul lor coleg, Ponta.

 

Puteți citi textul integral aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *