Skip to content
Politică

SURSE Judecător de la Curtea de Apel Iași, reținut de DNA. Numele fostului premier din Moldova apare în dosar

Un judecător de la Curtea de Apel Iași a fost reținut, miercuri seara, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în urma audierilor. În dosar apare și numele fostului premier al Republicii Moldova, Vlad Filat.

Este vorba despre Dan Anton, judecător la Curtea de Apel Iași, care este acuzat că le-ar fi promis unor oameni de afaceri italieni că va interveni pe lângă membri ai Guvernului Republicii Moldova și pe lângă fostul premier Vlad Filat pentru a obține autorizațiile necesare desfășurării de activități bancare, informează agerpres.ro. 

Dan Anton și concubina sa, Marina Moglan, care are dublă cetățenie, română și moldovenească, ar fi avut în anul 2014 primele discuții cu cei doi oameni de afaceri italieni stabiliți la Botoșani, care doreau facilitarea derulării de activități financiar-bancare pe piața din Republica Moldova. Discuțiile ar fi continuat până în august 2015, când unul dintre afaceriști i-ar fi promis magistratului o sumă importantă de bani și un post de director de bancă la Chișinău pentru concubina lui.

Conform surselor judiciare, oferta a fost acceptată de Dan Anton, care s-a angajat că va interveni atât pe lângă fostul premier Filat, la momentul respectiv deputat în Parlamentul Republicii Moldova, precum și pe lângă membri ai Guvernului de la Chișinău.

Dan Anton mai este suspectat, conform acelorași surse, că ar fi promis să intervină pe lângă doi colegi de-ai săi, judecători la Curtea de Apel Iași, pentru obținerea unei soluții favorabile într-un dosar penal în care un suspect cu dublă cetățenie, română și moldovenească, fusese condamnat de instanța de fond într-un dosar de contrabandă cu țigări. În schimbul promisiunii sale, magistratul ar fi beneficiat, din partea unor apropiați ai inculpatului, de plata unor servicii hoteliere și de transport pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe lângă faptele de trafic de influență, Dan Anton este suspectat și de comiterea infracțiunilor de violare a vieții private, instigare la abuz în serviciu și dare de mită, săvârșite contra intereselor fostului soț al concubinei. Printre altele, magistratul ar fi determinat un polițist de frontieră să-și încalce atribuțiile de serviciu și să-i permită Marinei Moglan să treacă din Republica Moldova în România cu cei doi copii minori, deși nu avea acordul scris al tatălui acestora.

Procurorii DNA au efectuat în cursul zilei de miercuri percheziții în 10 locații situate în județele Iași și Suceava, într-un dosar privind fapte de corupție și contra libertății persoanei, comise în perioada 2014 — 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *