Sunt discuții intense pentru lămurirea priorităților noului guvern, iar în prim plan se situează măsurile economice și fiscale.
Potrivit unor surse citate de Antena3.ro, PSD, PNL și UDMR își doresc ca noua coaliție să își asume reducerea deficitului bugetar și reformele fiscale, dar implementarea concretă a acestor măsuri să fie responsabilitatea viitorului guvern. Cu alte cuvinte, deciziile finale vor fi luate de viitorul premier și ministru de Finanțe, după învestirea noului Executiv, într-un context în care nici numele premierului, nici repartizarea ministerelor între partide nu sunt încă stabilite.
Pe de altă parte, USR insistă ca bugetul pentru anul viitor și măsurile fiscale să fie stabilite acum în coaliție, urmând ca guvernul să le aplice ulterior.
Mesajul Elenei Lasconi către colegii din USR
Elena Lasconi a transmis un mesaj colegilor săi, solicitând „sinceritate și transparență” din partea PSD, PNL și UDMR pentru continuarea negocierilor.
„Dragi colegi,
Așa cum ați observat, negocierile pentru guvernare progresează greu, iar partidele vechi nu renunță ușor la obiceiurile lor. Ne-am angajat să formăm un guvern proeuropean care să ducă România înainte, dar acest lucru este posibil doar cu asumarea responsabilă a partenerilor noștri. Deși am convenit că taxele nu vor crește anul viitor, am aflat astăzi contrariul. Am semnalat problemele grave din bugetul de stat, dar nici acum nu avem un răspuns clar de la premier și ministrul Finanțelor. Nu vom accepta împărțirea funcțiilor politice înainte de a găsi soluții pentru bunăstarea românilor”, a transmis Lasconi.De asemenea, ea le-a cerut colegilor să aibă încredere în echipa care negociază. „Continuăm dialogul, așteptăm sinceritate din partea celorlalți și rămânem uniți. Lupta noastră este pentru toți românii care muncesc cinstit. Vă îmbrățișez!”, a concluzionat lidera USR.
Măsuri propuse pentru reducerea deficitului bugetar
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a afirmat că „risipa” bugetară reprezintă aproximativ 2,5% din PIB, adică 18 miliarde de lei, și că aceasta trebuie redusă cu cel puțin 20% în 2025. Printre măsurile analizate se numără reducerea cheltuielilor în sectorul public prin concedieri, înghețarea salariilor bugetarilor, precum și reeșalonarea unor investiții. Programul Anghel Saligny și alte proiecte gestionate de Ministerul Dezvoltării ar putea fi amânate, iar reforma administrației locale ar putea genera economii de peste 10 miliarde de lei.
Totodată, există temeri că se vor introduce noi taxe sau că TVA ar putea crește, mai ales în condițiile în care Comisia Europeană a făcut presiuni pentru majorarea TVA la 21%. Surse guvernamentale susțin însă că, momentan, nu se iau în considerare creșteri de taxe, ci eliminarea excepțiilor fiscale și aplicarea generalizată a TVA de 19%.
Tensiuni în negocierile PSD-PNL-USR-UDMR
Discuțiile au fost marcate de tensiuni, iar reprezentanții USR, inclusiv Claudiu Năsui și Cristian Ghinea, l-au acuzat pe Marcel Boloș de lipsa de transparență privind datele bugetare. USR a anunțat că nu mai participă la negocierile programate pentru luni seara și a impus condiții stricte pentru continuarea colaborării cu PSD, PNL și UDMR.
În replică, liderul UDMR Cseke Attila a cerut calm și echilibru, subliniind că este nevoie de soluții responsabile și de evitare a conflictelor politice. „Recomand tuturor colegilor să ne concentrăm pe soluții pentru binele României”, a transmis el într-un mesaj video postat pe Facebook.
Context economic și politic
România rămâne în procedură de deficit excesiv, iar premierul Marcel Ciolacu a obținut un acord cu Comisia Europeană pentru eșalonarea reducerii deficitului pe 7 ani. Acest lucru impune scăderea cheltuielilor publice și creșterea veniturilor bugetare începând cu 1 ianuarie 2025.
Un nou guvern urmează să fie învestit, cel mai probabil săptămâna viitoare, după constituirea oficială a noului Parlament și consultările cu președintele Klaus Iohannis. Acesta va desemna viitorul premier al coaliției pro-europene.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News