SURSE Măsurile fiscale sunt mai blânde ca urmare a liniilor roșii cerute de PNL

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Sursă foto: Octav Ganea

Discuțiile pe tema măsurilor fiscale luate de guvern s-au încheiat, odată cu publicarea de către Ministerul de Finanțe a variantei finale a pachetului de modificări normative. Modificările confirmă declarațiile liderilor liberali din ultima lună, prin care susțineau că sunt o serie de ”linii roșii” peste care nu se poate trece.

Cel mai elocvent exemplu este nemodificarea cotei de 8% pentru impozitarea dividendelor. În ciuda propunerilor PSD de creștere a acestui impozit la 10% sau procente chiar mai mari, PNL a susținut păstrarea nivelului de 8%. De asemenea, cota unică de impozitare nu a fost înlocuită cu o grilă progresivă, iar nivelul de 16% nu a fost crescut.

Un element central al strategiei fiscale a PNL a fost protejarea clasei de mijloc în formare, reprezentată de micro-întreprinderile aflate la început de drum. Astfel, pragul de impozitare pentru acestei companii a rămas nemodificat la 500.000 euro, iar ideea aplicării impozitului pe profit pentru firmele care depășesc un prag de profitabilitate – a fost abandonată.

Cota TVA de 5% nu a fost scoasă, la insistențele liberalilor. Chiar dacă nu a fost păstrată pentru mai multe categorii de produse, au fost menținute în această zonă de taxare câteva produse de bază, precum energia (gazele naturale, electricitatea, energia termică și lemnele de foc) și elemente care țin de zona culturii și a educației (cărțile, manualele școlare, evenimentele culturale și manifestările sportive.

Toate aceste măsuri fiscale, împreună că o serie de reduceri ale cheltuielilor statului de înăsprire a metodelor de combatere a evaziunii fiscale vor fi trecut prin parlament prin procedura de asumare a răspunderii de către guvern. O parte dintre aceste măsuri vor intra în vigoare chiar de la 1 octombrie, în timp ce majoritatea se vor aplica de la 1 ianuarie 2024.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: