Skip to content
Politică

UPDATE – Ministrul de Externe a demisionat

UPDATE 11:35 –  ”MAE își mentine integral pozitia potrivit careia nu exista baza legala pentru suplimentarea sectiilor de votare. Ca ministru am obligatia sa asigur impreuna cu echipa MAE respectarea legalitatii. În consecință l-am informat pe prim-ministru al României ca am decis sa imi depun mandatul de minsitru. Nu accept sa incalc legea. Nu pot accepta sa încalc legea. Nu pot acepta sa ofer motive de contestare pe considerente de nelegalitate a noi sectii de votare”, a declarat Titus Corlățean.

Titus Cotlățean a precizat că cele două comunicate de presă trimise de BEC nu au valoare juridică. Astfel, deși BEC anunțase într-un comunicat de presă că numărul secțiilor de votare din diaspora ar putea fi suplimentat, într-o adresă trimisă Ministerului Afacerilor Externe, reprezentații Biroului Electoral Central au transmis că această suplimentare nu poate fi făcută.

”Dupa hotărârea BEC de martea trecuta, am fost informati de un al doilea comunicat al BEC ,in noaptea de vineri spre simbata, la ora 23.58, am primit la sediul MAE un comunicat si o adresa in care BEC ne comunica „inexistenta unui impediment legal privind deschiderea de noi sectii in strainatate”. Imediat, sâmbata, MAE a demarat „un proces intern de evaluare consolidata”. Iata concluziile:

  • MAE isi mentine integral pozitia potrivit careia nu exista baza juridica legala pentru suplimentarea sectiilor de vot din strainatate.
  • Nici Hotararea BEC din 4 noiembrie nu permite tragerea acestei concluzii potrivit careia MAE ar putea deschide noi sectii.

Iata cele doua acte oficiale: Hotararea BEC si Comunicatul BEC. Hotararea BEC nu prevede nimic in acest sens, si hotararea are forta juridica. Comunicatul nu are forta juridica”,  a transmis Corlățean.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, își va anunța luni demisia. Potrivit primelor informații, se pare că motivele invocate ar fi problemele care au fost în primul tur al alegerilor prezidențiale în diaspora, informează Antena 3.

Titus Corlățean va susține, luni, o declarație de presă la 11:30.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut de mai multe ori demiterea „imediată” a ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, pe motiv că acesta a dezinformat în legătură cu votul românilor în străinătate şi a dorit să îi împiedice pe românii din diaspora să îşi exercite dreptul constituţional de a vota. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a luat notă de poziţia Biroului Electoral Central cu privire la posibilitatea ca Ministerul Afacerilor Externe să mărească numărul secţiilor de votare din străinătate, astfel încât să permită tuturor cetăţenilor români din afara graniţelor să-şi poată exercita dreptul constituţional de a vota.

 Mii de oameni au ieșit sâmbătă și duminică în stradă pentru a-și arăta solidaritatea față de românii din diaspora care nu au reușit să voteze în primul tur al alegerilor prezidențiale după ce au stat ore în șir la cozi interminabile.

3 comentarii la “UPDATE – Ministrul de Externe a demisionat

  1. O mare greseala! Toata nebunia a fost programata de basistii uitati la Autoritatea Electorala Permanenta si la BEC, alaturi de activistii lui Werner si gasca basista care au mers nu la vot, ci la provocare! Titus Corlatean este unul dintre cei mai buni ministri de externe romani, un profesionist cu o dedicatie cum rara gasesti! Nu intamplator in ultimii doi ani a fost tocat si sabotat sistematic de hienele basiste aduse de Baconschi in MAE! Daca avea puterea (a se citi daca era lasat) sa-i dea afara, mai ales pe cei ascunsi in misiunile diplomatice, lucrurile stateau altfel acum! Titus Corlatean merita tot respectul pentru munca sa in functia de ministru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *