SURSE Ministrul Finanțelor analizează eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, ia în calcul eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri, potrivit informațiilor Profit.ro.

Aceasta este una dintre măsurile fiscale ale ultimilor ani considerată foarte nocivă de către mediul privat.

În timp ce la Finanțe Nazare (PNL) analizează eliminarea impozitului pe cifra de afaceri, liderul PSD, Sorin Grindeanu, a anunțat public că va propune la ședința coaliției de săptămâna aceasta extinderea impozitului pe cifra de afaceri și la companiile cu afaceri anuale sub 50 de milioane de euro.

Ședința coaliției de guvernare, formată din PSD, PNL, USR și UDMR, ar urma să aibă loc cel mai devreme miercuri, iar pentru luarea unor astfel de decizii este nevoie de acord.

Sorin Grindeanu a anunțat că o să înainteze în coaliție, săptămâna aceasta, dacă va avea loc ședința coaliției, o propunere privind ”impozitarea pe cifra de afaceri, pentru toate companiile cu impozit pe profit, nu la 1%, cum este acum, pentru cele cu afaceri de peste 50 de milioane, ci la 0,5%.

Impozitul minim pe cifra de afaceri este contestat puternic de mediul de afaceri, întrucât nu ține cont de rezultatele obținute de firme, fiind aplicat chair și celor care sunt în pierdere. Astfel, doar pentru că au un volum mare de vânzări, firmele ajung sa datoreze impozitul pe cifra de afaceri. cele mai afectate sunt firmele din industrie și cele din comerț, mai ales că în comerț rulajele sunt mari, iar marjele mici.

Coroborat cu încetinirea economiei, creșterile de taxe și factori externi (tarife, evoluție economică slabă a unor state din zona euro), impozitul pe cifra de afaceri duce la presiune și mai mare pe companii și chiar la falimente și închideri de afaceri.

Nu este clar în acest moment dacă analiza ministrului Finanțelor vizează și impozitul suplimentar pentru instituțiile de credit sau impozitul suplimentar pentru persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale. Impozitul suplimentar pentru bănci este stabilit chiar să fie majorat, potrivit legii cu măsuri fiscal-bugetare pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament.

În prezent, impozitul minim pe cifra de afaceri de 1% este datorat de către companiile plătitoare de impozit pe profit cu afaceri anuale de peste 50 de milioane de euro, dacă impozitul pe profit ar fi mai mic decât impozitul de 1%.

Pentru sectorul bancar, impozitul suplimentar de 2% (crește din iulie 2025 odată cu intrarea în vigoare a legii cu măsuri fiscal-bugetare) se adaugă celui de 16% pe profit, iar pentru sectorul de petrol și gaze, impozitul suplimentar de 0,5% se percepe în plus față de impozitul pe profit.

Pentru sectorul bancar, crește chiar de luna aceasta impozitul suplimentar (echivalentul impozitului pe cifra de afaceri)

Impozitul pe cifra de afaceri pentru sectorul bancar crește de la 2% în prezent la 4%, cu aplicare de la 1 iulie 2025.

Pentru băncile mici (cotă de piață sub 0,2%), Guvernul a decis să mențină actuala cotă de impozitare de 2%.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: